Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arbetskraftsinvandring - het potatis inför valet

Arbetskraftsinvandring har seglat upp som en politisk stridsfråga inför årets val. S kräver att lagen ändras och anklagas nu av regering och näringsliv för att flirta med en främlingsfientlig opinion.

I december 2008 infördes ett nytt regelverk för arbetskraftsinvandring. Sedan dess har varje år mellan 14 000 och 17 000 personer från länder utanför EU beviljats arbetstillstånd i Sverige.

Mest uppmärksamhet har de kinesiska och thailändska bärplockarna fått. Även inom data-, restaurang- och byggbranschen förekommer i dag utländsk arbetskraft.

För att komma till rätta med missförhållanden och utnyttjande av billig arbetskraft enades regeringen och Miljöpartiet i höstas om att skärpa reglerna. Men socialdemokraterna vill gå ett steg till.

I en intervju i Kommunalarbetaren den 27 november 2013 förklarade partiledaren Stefan Löfven (S) att "... parterna på arbetsmarknaden måste kunna säga nej och stoppa arbetskraftsinvandring om den inte behövs".

Uttalandet uppfattas som om S vill återinföra den arbetsmarknadsprövning som fanns fram till 2008 och har väckt kraftiga protester. Kritiken handlar om att Socialdemokraterna vill försvåra både för företag som har brist på arbetskraft och för människor som vill komma hit och arbeta.

Flera företrädare för såväl regeringen som Svenskt näringsliv varnar också för att S tillsammans med LO nu spelar Sverigedemokraterna i händerna. Även miljöpartiets talesperson för migrationspolitik, är kritisk:

- Det är fel att beskriva det som ett problem att människor kommer hit och arbetar. Det problematiska är ifall människor utnyttjas av kriminella arbetsgivare och inte får samma löner och villkor som andra på den svenska arbetsmarknaden, säger Maria Ferm.

Hon förklarar att överenskommelsen från i höstas syftar till att förbättra situationen för arbetskraftsinvandrarna och är en del i samarbetet mellan MP och regeringen om hela migrationspolitiken.

Bland annat införs från 1 april 2014 sanktioner för företag som inte följer de anställningsvillkor som man utlovat. Migrationsverket får också möjlighet att göra efterkontroller och samköra olika register.

- Det är stor skillnad på om debatten utgår ifrån att det är människor som kommer hit som är problem eller att problemet är om de behandlas illa av arbetsgivare, betonar Maria Ferm.

Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor, Ylva Johansson, tonar ner det kritiserade uttalandet av partiledaren. Men hon underkänner också de nya reglerna.

- De räcker inte. När beslut tas om uppehållstillstånd måste det finnas löfte om att kollektivavtalen följs och det ska vara rättsligt bindande för företagen att följa avtalen, säger Ylva Johansson.

Hon betonar att det är fusket och handeln med billig arbetskraft som partiet vill komma åt, inte seriösa arbetsgivare som rekryterar utländsk arbetskraft inom exempelvis it-branschen.

- Vi har inget som helst intresse av att göra det svårare för seriösa företag, men det måste vara ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Enligt Migrationsverket får de flesta arbetskraftsinvandrare jobb inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske. Därefter följer databranschen samt storhushåll och restauranger.

De största grupperna kom förra året från Thailand, Indien och Kina. Jämfört med 2012 noterades en minskning av antalet arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU.

FAKTA:

Beviljade arbetstillstånd uppdelat på medborgarskap 2013

Thailand 6 162

Indien 2 803

Kina 833

Syrien 601

Ukraina 366

Källa: Migrationsverket

Färre arbetskraftsinvandrare 2013

Antal beviljade uppehållstillstånd för arbetstagare utanför EU

2009 14 905

2010 14 001

2011 15 158

2012 17 011

2013 14 734 (jan-nov)

Källa: Migrationsverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.