Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Restaurangbranschen är en av de värst drabbade. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Restaurangbranschen är en av de värst drabbade. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

Antalet varsel ökar kraftigt i spåren av det nya coronaviruset. I Västra Götaland varslades nästan 600 personer under första halvan av mars. Det är fler än under hela februari månad. Siffrorna är lika höga som under början av finanskrisen 2008, enligt Arbetsförmedlingen.

Coronavirusets spridning har skakat stora delar av näringslivet, inte minst hotell- och restaurangbranschen, som är först att drabbas när många ställer in resor och håller sig hemma. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att varslen har ökat kraftigt under början av mars månad – till en nivå som vi inte sett i Sverige sedan finanskrisen 2008.

Från den 1 till den 15 mars varslades 4 699 personer i Sverige. Det är fler än under hela månaden innan, och fler än under hela mars 2019.

Samma nivåer som 2008

– Under finanskrisen precis i början i oktober och november låg varslen på månadsbasis på nästan 20 000, nu har vi ett varsel på en vecka som är 4 700 så det är ungefär samma nivåer, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till Ekot.

I Västra Götaland har tillkännagivanden om varsel följt varandra under de senaste veckorna. Så sent som på måndagen stod det klart att krogjätten Avenyfamiljen varslar alla sina anställda, och rederiet Stena Line varslade 950 anställda om uppsägning.

Dagen dessförinnan meddelade SAS att man ställer in merparten av sina flygningar och permitterar upp till 10 000 anställda, 90 procent av personalstyrkan i landet.

LÄS MER: Jennifer förlorar jobbet när Stena Line drar ner – "blir hårt drabbad"

Koncentrerat till storstadslänen

12 procent av varslen i Sverige under första halvan av mars, totalt 582 personer, var i Västra Götalands län.

– Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Ansträngt läge för arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen menar dock att regeringens krispaket, som bland annat innefattar utökade möjligheter till korttidsarbete och korttidspermittering, kommer att minska andelen personer som faktiskt blir av med jobbet.

– Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

Här är branscherna där flest i landet varslats under början av mars

Hotell, och restaurang; personliga och kulturella tjänster: 3 026

Finansiell verksamhet och företagstjänster: 720

Handel: 258

Utbildning, vård och omsorg; sociala tjänster: 121

Informations- och kommunikationsverksamhet: 119

Källa: Arbetsförmedlingen. Siffrorna är preliminära.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.