Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arbetsförmedlare i Göteborg får löneavdrag efter att ha brutit mot jävsregler.  Bild: Bengt Kjellin
Arbetsförmedlare i Göteborg får löneavdrag efter att ha brutit mot jävsregler. Bild: Bengt Kjellin

Arbetsförmedlare i Göteborg gav familjemedlems firma fördelar – får löneavdrag

En anställd på Arbetsförmedlingen i Göteborg straffas med löneavdrag för att ha beslutat om instegs- och nystartsjobb åt jobbsökande hos sin svärsons företag, enligt ett beslut från myndighetens personalansvarsnämnd.

Mannen som har varit arbetsförmedlare på myndigheten sedan 2010 har brutit mot flera jävsregler, uppger Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd i sitt beslut. Detta sedan arbetsförmedlaren beslutat om en förlängning av en arbetssökandes instegsjobb i en firma driven av mannens svärson.

Instegsjobb, vilket numer ersatts av introduktionsjobb, är ett arbetsmarknadsstöd riktade för anställningar av nyanlända.

Enligt diciplinbeslutet taget den 14 december har mannan därtill också beslutat att för samma bolag förlänga ett så kallat nystartsjobb, en subvention som bland annat ska hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden.

Mannen straffas nu av Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd med fem dagars löneavdrag, vilket är satt till 25 procent av dagslönen. De tjänsteförseelser mannen ska ha begått anses inte vara ringa, men hur mycket pengar det rör sig om framgår inte i beslutet. Enligt myndighetens verksjurist Anna-Lena Söderström är sådana påföljder ovanliga.

– Under 2018 och fram till och med i slutet av november har bara fyra beslut om löneavdrag fattats.

Under tiden som arbetsförmedlare har mannen genomgått flera utbildningar i rollen som tjänsteman och därför utgår nämnden från att han varit väl medveten om jävsbestämmelserna. Vidare bedömer Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd förseelserna som allvarliga.

Mannen har tre veckor på sig att överklaga nämndens beslut, men någon sådan information har ännu inte nått verksjuristen Söderström.

–Nej, det är inget jag känner till, men något som skulle nå mig i fall han vill ändra på beslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.