Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det fanns en hel del som bekymrade handlarna på börsgolvet i New York på torsdagen.

Apples ras sänkte USA-börserna

Apples vinstvarning och ett oväntat svagt inköpschefsindex från USA:s tillverkningsindustri bidrog till att sänka börserna på Wall Street.

Iphonetillverkaren Apples aktie rasade med 10 procent till 142 dollar, den lägsta nivån sedan sommaren 2017.

Appleaktien, noterad på Nasdaqbörsen i New York, har därmed tappat drygt 38 procent av sitt värde sedan toppnoteringen på över 233 dollar i början av oktober i fjol.

Räknat i kronor handlar det om över 2 700 miljarder som har gått upp i rök under tre månaders kurskollaps för Apple. Beloppet motsvarar med marginal mer än hälften av Sveriges BNP, som 2017 uppgick till 4 850 miljarder.

Det dramatiska kursraset följde på Apples första vinstvarning på 15 år, som levererades av elektronikjätten sent i onsdags kväll svensk tid.

Det fanns även andra dystra nyheter som investerarna hängde upp sig på. Inköpschefsindex för USA:s tillverkningsindustri föll i december till den lägsta nivån sedan augusti 2016. Siffran 54,1 från Institute of Supply Management var betydligt lägre än analytikernas förväntningar som låg på 57,9.

En annan förlorare var flygbolaget Delta Airlines som skriver ned den förväntade tillväxten för fjärde kvartalet. Aktien för USA:s näst största flygbolag rasade 8,9 procent.

Dow Jones industriindex föll 2,8 procent, Nasdaqs kompositindex sjönk 3,0 procent och S&P 500 backade 2,5 procent.