Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Apple sålde färre telefoner än väntat förra kvartalet, men vinsten uppgick ändå till drygt 97 miljarder kronor. Arkivbild.

Apple sålde färre telefoner än väntat

Apples rapporterar en oväntad minskning av sin telefonförsäljning. Analytiker hade spått att den amerikanska IT-jätten skulle sälja 52,3 miljoner Iphone-lurar under det senaste kvartalet, men försäljningen stannade på 50,8 telefoner.

Bolagets nettovinst steg ändå till 11,03 miljarder dollar (97,15 miljarder kronor) eller 2,10 dollar per aktie under kvartalet som avslutades den 1 april. Omsättningen steg med 4,6 procent till 52,90 miljarder dollar, att jämföra med analytikernas uppskattningar på 53,02 miljarder dollar.

Apples aktie har nått rekordnivåer den här veckan och efter förra kvartalsrapporten, som överraskade positivt, har börskursen stigit med drygt 20 procent.

De stora förväntningarna ligger dock på sensommarens släpp av Iphone 8 som måste visa att Samsung inte dragit ifrån utvecklingsmässigt med sina nya Galaxy S8.

Det finns en del moln på himlen för alla tillverkare av dyra telefoner. De stora amerikanska operatörerna Verizon och AT&T rapporterar att allt fler kunder väljer att inte uppgradera till nya modeller och att det blir allt vanligare att konsumenterna köper nya telefoner kontant i stället för att baka in kostnaden i abonnemang.