Det finns i dag flera smittspårningsappar godkända av folkhälsomyndigheter som har utvecklats under coronavirusets framfart i världen. Arkivbild.
Det finns i dag flera smittspårningsappar godkända av folkhälsomyndigheter som har utvecklats under coronavirusets framfart i världen. Arkivbild. Bild: Ulf Nygaard/NTB Scanpix/TT

Apple och Google ska samarbeta i coronakrisen

Nu ger sig Google och Apple in i arbetet mot coronavirusets spridning i världen – tillsammans. De rivaliserande företagen ska arbeta fram en smittspårningsteknik för mobiltelefoner.

ANNONS

Silicon Valley-jättarna Apple och Google meddelar på fredagen att de ska samarbeta kring en teknisk lösning, i hopp om att minska spridningen av det världsomfattande viruset. Rent praktiskt ska de två bolagen arbeta fram en teknik som gör att mobiltelefoner kan utbyta information via bluetooth-anslutningar – för att kunna varna människor om de har varit i närheten av någon som testats positivt för covid-19, rapporterar Reuters.

I maj kommer företagen att lansera ett API (en specifikation av hur viss programvara kan användas av annan programvara) som möjliggör interoperabilitet mellan Android- och iOS-enheter med smittspårningsappar som godkänts av folkhälsomyndigheter. Framöver planerar man även att bygga spårningstekniken direkt i sina underliggande operativsystem.

ANNONS

Google och Apple säger att man inte kommer att registrera gps-positionsdata eller personlig information, enligt BBC.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS