Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Apoteken stoppar läkemedelshamstring

Från och med torsdagen inför apotek begränsningar också begränsningar för receptbelagda läkemedel. Man får ta ut max 90 dagars förbrukning.

Sveriges Apoteksförening har i samråd med Läkemedelsverket beslutat att sätta en maxgräns på viss läkemedelsförsäljning på apoteken för att få stopp på hamstringen. Det handlar om vanliga läkemedel som paracetamol och Ipren med mera.

LÄS MER: Micaela tvingas efterlysa medicin till sina barn – efter folks hamstring

Även receptbelagda läkemedel får begränsningar

Apoteken kommer dessutom att begränsa receptbelagda läkemedel till max 90 dagars bruk, och att man inte får göra nya uttag av medicin förrän efter två tredjedelar av förbrukningstiden.

Dessa regler gäller normalt alltid för uttag inom läkemedelsförmånen, men de reglerna utvidgas nu också till läkemedel som inte har förmån.

– Jag vill betona att syftet med dessa begränsningar är att undvika bristsituationer som skulle kunna uppstå till följd av hamstring säger Johan Wallér vd på Sveriges Apoteksförening.

Generaldirektören från Läkemedelsverket Catarina Andersson Forsman skriver följande till apotekarna:

"Med anledning av den pågående pandemin och den efterfrågan på läkemedel som denna kan skapa rekommenderar jag Sveriges Apoteksförening och dess medlemmar att förfara aktsamt med de läkemedel som finns tillgängliga".

Sedan tidigare har apoteksbranschen en överenskommelse som begränsar försäljning av paracetamol i tablettform till tre förpackningar. Läkemedel ska endast säljas motsvarande den enskilde konsumentens behov.

Just nu råder det ingen brist på läkemedel som en följd av corona.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.