Carin Svensson var fast övertygad om hon ville bli läkare eller veterinär. Men efter en praoperiod som apotekare i Göteborg under skolgången fastnade hon för yrket. "Sen rullade det väl bara på efter det", säger hon.
Carin Svensson var fast övertygad om hon ville bli läkare eller veterinär. Men efter en praoperiod som apotekare i Göteborg under skolgången fastnade hon för yrket. "Sen rullade det väl bara på efter det", säger hon.

"Apoteken är väldigt tajt bemannade"

Farmaceuten Carin Svensson tänkte gå i pension när hon fyllde 65 för tre år sedan, men apoteksbranschen ville annorlunda. Tio år efter att monopolet bröts råder stor brist på legitimerade farmaceuter.

ANNONS
|

Utbildningen av farmaceuter har inte hängt med i den rasande takt som nya apotek har tillkommit i sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009.

- Det är bland annat därför jag fortfarande arbetar två till tre dagar i veckan. Det är många pensionärer som är ute på apoteken och täcker upp där det behövs, säger Carin Svensson.

Sedan hon tog sina första stapplande steg som praoelev på ett apotek i Göteborg 1969 har det hunnit hända en hel del. Under sina nästan 50 år inom apoteksyrket har hon fått uppleva både ett förstatligande av apoteket (1971) och ett slopande av monopolet (2009). Däremellan har hon arbetat i butiken med kunder, som informationsapotekare med kompetensutveckling av personal, hon har varit apotekschef, apoteksområdeschef och apotekschef igen.

ANNONS

När monopolet slopades den 1 juli 2009 blev apoteket som Carin Svensson jobbade på i Jakobsberg i Järfälla kommun ett av statens 600 apotek som bjöds ut till försäljning.

- Det köptes upp av Kronans Droghandel, då landade jag där. Så var det för oss alla, man stannade där man var, även om man kunde tacka nej.

Skönhet och varumärken

Att arbetet nu skedde under en privat i stället för en statlig aktör gjorde ingen större skillnad i det dagliga arbetet med kunderna, säger hon.

- Det handlade fortfarande om att expediera recept och hjälpa kunderna i egenvården med goda råd. Men själva verksamheten blev lite annorlunda. Det kom in väsentligt mycket mer produkter på temat skönhet, och alla kedjor tog fram produkter med sina egna varumärken.

Det allra mesta har blivit bättre sedan omregleringen för tio år sedan, tycker hon. Lönerna har gått upp, apoteken är mer tillgängliga, både fler i antal och längre öppettider, och de långa väntetiderna är det knappt någon som minns längre. Digitaliseringen har också bidragit stort, sådant som tog mycket tid i anspråk förr går nu med ett klick på datorn.

ANNONS

- Det har gett oss mer tid till de viktiga sakerna, som att följa upp patienternas mediciner så att de får en bra och ändamålsenlig medicinering.

Tajt bemanning

Men många inom yrket upplever också att effektiviseringen har gått för långt, enligt Carin Svensson.

- Apoteken är väldigt tajt bemannade. Så fort någon blir sjuk är det kärvt.

Bristen på legitimerade farmaceuter är ett angränsande problem.

- Framför allt på mindre orter ute i landet. Där är det stora brister och svårt att rekrytera, säger hon.

Utbildningarna måste bli bättre på att marknadsföra sig, och det är viktigt att tillvarata alla de nyanlända som kommit till Sverige med en bakgrund inom apoteksbranschen, tycker hon.

ANNONS

TT: Hur länge orkar du fortsätta?

- Det handlar om att kroppen ska hänga ihop, för lusten finns definitivt där. Det är fortfarande lika roligt varje dag.

TT

ANNONS