Göteborgs hamn. Arkivbild.

APM Terminals anlitar bemanningsbolag

APM Terminals i Göteborgs hamn ingår ett avtal med bemanningsföretaget Adecco som man i fortsättningen kommer att hyra in all extrapersonal av. Facket ser avtalet som ett sätt att ersätta fastanställda med bemanningspersonal, skriver GP.

Tidigare har APM Terminals ingått i det så kallade Blixtsystemet, där man delat extrapersonal med övriga terminaler i Göteborg. Men enligt företagets vd Henrik Kristensen har det inte fungerat effektivt. Personal från Blixtsystemet är välkomna att söka till Adeccos bemanningspool, enligt Kristensen.

Hamnfyran är kritisk.

- Vi har haft farhågor i två år att man ska byta ut de fastanställda mot otrygga anställningar. Hotet om bemanningsföretag har varit en viktig komponent i APM Terminals personalpolitik under en längre tid, säger ordförande Peter Annerbeck.

En konflikt mellan Svenska hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborg har pågått i över ett år och handlar bland annat om arbetsvillkor och arbetsmiljöfrågor. 140 personer har varslats, och deras återanställning skulle tillvaratas inom Blixtsystemet. Enligt facket gör det nya beskedet att detta blir omöjligt.