Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Antiviruspionjär död i spanskt fängelse

En förgrundsgestalt från den tidiga interneteran är död. John McAfee, mannen bakom antivirusprogrammet McAfee har hittats avliden i spanskt fängelse.

Bara timmar efter det att Spaniens högsta domstol beslutat att utlämna John McAfee till USA hittades den färgstarke systemutvecklaren död i sin cell. Enligt McAfees advokat rörde det sig om självmord.

McAfee hade suttit fängslad i Spanien sedan han i oktober i fjol greps i Barcelona precis innan han skulle kliva ombord ett flyg till Istanbul. Han hade under flera år dessförinnan flytt undan den amerikanska rättvisan, där han bland annat var efterlyst för skattebrott och kryptovaluta-bedrägerier. Skulle John McAfee dömas i USA riskerade han över 30 år i fängelse.

I slutet av 1980-talet lanserade John McAfee virusprogrammet som bär hans efternamn. Virusprogrammets framgång kan främst förklaras av att grundaren själv blåste upp en stor rädsla för virusattacker, och när datorviruset Michelangelo spreds 1991 låg McAfee bra till för att ta marknadsandelar. Till den kinesiska tidningen South China Morning Post förklarade John McAfee år 2013 att det inte var ”hans kopp av te” att driva ett seriöst och framgångsrikt mjukvarubolag, och år 1994 sålde han verksamheten för en summa som uppges vara omkring 100 miljoner dollar.

LÄS MER: Klenod från den tidiga Internet-eran går i graven

LÄS MER: Britney Spears i rätten: ”Pappa borde sitta i fängelse”

Efterlyst för mord i Belize

Försäljningen blev startskottet för McAfees ”äventyr”, som enligt huvudpersonen själv ledde till 21 gripanden i 11 länder. 2012 när McAfee bodde i det centralamerikanska landet Belize blev hans granne skjuten under mystiska former, varpå McAfee flydde till Guatemala.

Väl i Guatemala blev den mordmisstänkte McAfee gripen, men i stället för att bli utlämnad till Belize – där han utöver mordutredningen även var misstänkt för drogsmuggling – fejkade han en hjärtattack och lyckades bli deporterad till hemlandet USA.

Där fortsatte kontroverserna. Under 2013 förklarade McAfee i en omtalad Youtube-sketch hur man på bästa sätt kan avinstallera virusprogrammet han en gång skapade. McAfee hade, förklarade han, med åren börjat hata programmet och vad hans efterträdare förvandlat det till, och kan i videon ses snorta något som ska föreställa badsalt innan han till slut skjuter sönder sin laptop.

McAfee var även en anhängare av den libertarianska politiska åskådningen, och ansåg att alla former av beskattning var lika med stöld – en övertygelse som ledde till misstankar om skattebrott efter det att McAfee inte lämnade in några deklarationer till amerikanska skattemyndigheter från och med 2014.

LÄS MER: Företagare betalar miljarder till organiserad brottslighet – skäms för att anmäla

LÄS MER: Virusexperten McAfee fast i Barcelona

Flykten tog slut i Barcelona

Den excentriska stil som McAfee visade upp i bland annat sociala medier och i intervjuer lockade fram en stor digital följarskara, och McAfee blev med åren en självutnämnd ”guru” inom kryptovalutor och cybersäkerhet. I mars 2019 flydde han och frun Janice Dyson USA efter att delstatens myndigheter inlett en skattegranskning av McAfee. Flykten tog paret till flera karibiska ögrupper och England, innan John McAfee till slut greps i Barcelona.

I en intervju med ABC News förklarade John McAfee sin livsstil så här:

”Jag är galen enligt vissa människor eftersom jag inte följer de normala reglerna. Du vet, trumslagaren som leder mig är en märklig trumslagare, men jag följer takten”.

John McAfee blev 75 år gammal.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.