Antalet mjölkkor fortsatte att minska förra året i Sverige, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Arkivbild
Antalet mjölkkor fortsatte att minska förra året i Sverige, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg / TT

Antalet mjölkkor fortsätter att minska

Förra året minskade antalet mjölkkor i Sverige med fyra procent och mjölkproduktionen gick ner med två procent. Torkan 2018 pekas ut som en bidragande orsak, liksom låg lönsamhet.

ANNONS

Antalet mjölkkor fortsätter att minska, visar färsk statistik från Jordbruksverket. Det sätter också spår i mjölkproduktionen. 2,7 miljoner ton mjölk vägdes in i svenska mejerier under 2019, vilket är en nedgång med två procent från året innan.

Stefan Gård, ordförande för intresseorganisationen Sveriges mjölkbönder, ser två tydliga orsaker.

– Kortfattat är det torkperioden för två år sedan som sätter sina spår. Plus att det är en väldigt trängd lönsamhet, säger han.

Torkan sommaren 2018 fick foderpriserna att skjuta i höjden och kostnaderna för bönderna ökade.

– Torkåret gröpte ur likviditeten på gårdsnivå så hårt. Det är svårt att få det att gå ihop, helt enkelt.

ANNONS

Antalet mjölkgårdar har minskat stadigt under flera år, liksom antalet mjölkkor. De senaste 20 åren har antalet mjölkgårdar minskat med 77 procent och Stefan Gård ser inga förutsättningar för att trenden ska vända. Han pekar på att lönsamheten är låg och att konkurrensen från utlandet hård.

– Att ha internationella inkomster och nationella priser, det är vårt dilemma.

För att stoppa minskningen av antalet mjölkbönder borde ersättningen för mjölken öka eller kostnaderna, till exempel energiskatter, sänkas, framhåller han.

Britt-Marie Seibold/TT

I Sverige fanns i december 2019 301 000 mjölkkor.

Antalet minskade under förra året med 11 700 kor vilket motsvarar 4 procent.

På de senaste 20 åren har antalet mjölkkor minskat med 29 procent.

Antalet företag med mjölkproduktion var förra året strax under 3 200 företag, en minskning med 5 procent från 2018.

Under de senaste 20 åren har antalet företag med mjölkkor minskat med runt 77 procent. För 20 år sedan fanns 14 000 sådana företag.

Under 2019 vägde mejerierna i Sverige in 2,7 miljoner ton mjölk. Det är en minskning med 2 procent jämfört med året innan.

Av mjölken som producerades förra året var 17 procent ekologisk. Andelen har legat på samma nivå de senaste två åren.

Källa: Jordbruksverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS