Masstestning för covid i Shanghai under måndagen. Förhoppningen är att snart börja lätta upp restriktionerna efter sju veckor i strikt lockdown. Bild: Chen Si
Masstestning för covid i Shanghai under måndagen. Förhoppningen är att snart börja lätta upp restriktionerna efter sju veckor i strikt lockdown. Bild: Chen Si

Antal sålda bilar i 25-miljonersstaden i april: noll

Inte på ett decennium har det sålts så få bilar som i april i Kina. I landets största stad Shanghai – vars 25 miljoner invånare är i lockdown på grund av covid – såldes inte en enda, rapporterar CNN.

I sju veckor har Shanghai-borna nu levt under strikt lockdown under vad som beskrivs som det värsta covid-utbrottet staden hittills upplevt. Myndigheterna har beordrat invånarna att stanna hemma och stänga ner många företag, rapporterar CNN, och att detta är något som kraftigt påverkat bilmarknaden. Minst sagt – nästan alla bilförsäljare har hållit stängt och inte en försäljning har registrerats, enligt Shanghais bilförsäljarorganisation.

Miljoner påverkade av covid-nedstängningar

Mer än 30 kinesiska städer är mer eller mindre nedstängda på grund av covid just nu. Överhuvudtaget såldes 1,2 miljoner bilar i Kina under april, vilket är 46 procent mindre än i mars. Sämsta april på tio år, rapporterar CNN.

Påverkar göteborgska Volvo Cars

Kina är en av Volvo Cars viktigaste marknader. I ett pressmeddelande nyss från den göteborgska biltillverkaren konstaterade man att nedstängningar i östra Kina försämrat läget ännu mer för en redan försvagad global leverantörskedja. Detta ska ha lett till förlorad produktion för Volvo Cars, som likt stora delar av fordonsbranschen kämpar med komponentbrist.

LÄS OCKSÅ: Rejäla lönelyft för flera statliga bolagschefer förra året

LÄS OCKSÅ: Fyra grädde och två frallor kostade Coop-kassörska jobbet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.