Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Anställda sågar SCB-flytt

Regeringen vill att Statistiska centralbyrån (SCB) flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Örebro. Toppstyrning, tycker ett missnöjt fack.

- Därmed blir Örebro Sveriges statistikhuvudstad, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Det är långt ifrån alla drygt 500 anställda i Stockholm som berörs. Det handlar i första hand om generaldirektören och kringliggande stabs- och stödfunktioner.

- Det rör sig om 20–30 befattningar, säger Shekarabi men tillägger att han också gett SCB-ledningen i uppgift att se om det går att flytta fler tjänster.

Visste ingenting

För de anställda slog beskedet ner som en bomb.

- Vi visste ingenting, säger Magnus Walestad, ordförande för fackförbundet ST på SCB.

Han är inte så glad åt beslutet som är rent politiskt och inte verksamhetsstyrt.

Shekarabi har full respekt för det.

- Men vi måste ta ett helhetsansvar för staten, säger han.

SCB är redan störst i Örebro, där omkring 700 personer jobbar i dag, och från kommunens sida är man förstås nöjd.

"Vi har jobbat långsiktigt med att få ett statligt huvudkontor till Örebro och vi är stolta över att arbetet gett resultat", skriver kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) i en kommentar och pekar på att stadens universitet har stark kompetens inom bland annat statistik.

Hålla ihop landet

Senast sista april 2018 ska omlokaliseringen vara genomförd och den ska ske utan att kvaliteten försämras. Fler myndigheter kommer under mandatperioden att få besked om flytt från Stockholm ut i landet, enligt Shekarabi.

Han motiverar beslutet med att Sverige ska hålla ihop och att statliga jobb därmed behöver flyttas ut i landet.

- Vi har haft en lång centraliseringsvåg till Stockholm, den statliga närvaron i landet har minskat. Det kan minska legitimiteten för den svenska staten, säger Shekarabi.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om andra myndighetsflyttar, senast Fastighetsmäklarinspektionen som har resulterat i personalflykt och en verksamhet som nu går på knäna. Tidigare myndighetsflyttar har kritiserats av bland andra Riksrevisionen, som pekat på kostsamma och ineffektiva konsekvenser för verksamheten.