En av Teslas elbilar som visas upp på ett evenemang i Bangkok.
En av Teslas elbilar som visas upp på ett evenemang i Bangkok. Bild: Tassanee Vejpongsa

Anställda på Tesla delade ägares privata filmer

Anställda på Tesla skickade runt privata videor filmade inifrån ägarnas bilar. Bland annat var det film på en olycka där ett barn blev påkört. Flera tidigare anställda har larmat till Reuters om spridningen.

ANNONS
|

Tesla-bilar har inbyggda kameror som filmar inuti och utanför bilarna. Detta för att de ska assistera förarna under körningen. Men nu larmar flera tidigare anställda till Reuters att filmer från dessa kameror har spridits i interna chattgrupper på Tesla.

Filmerna har innehållit integritetskränkande material. Bland annat var det en video där en helt naken man gick fram till en bil. Andra filmer har visat olyckor och förare som blivit upprörda. En tidigare anställd har berättat för Reuters om en film som visar hur ett barn blev påkört och händelsen beskrivs som att ”cykeln åkte åt håll och barnet åt ett annat”. Videon spreds som en löpeld på Teslas kontor i San Mateo, Kalifornien, uppger källan för Reuters.

ANNONS

Andra bilder och filmer var mer oskyldiga. Som till exempel på hundar som de anställda gjorde memes av. Memes är ett slags digitalt skämtformat.

– Vi kunde se inuti människors garage och privata områden. Om någon hade något speciellt så kunde folk sprida det, säger en före detta anställd till Reuters.

Hittade Bondbil

Detta ska ha skett under tre års tid mellan 2019 och 2022. För ungefär tre år sedan hade några anställda hittat och spridit en film på ett unikt fordon som stod parkerad inuti ett garage. Det visade sig vara bilen ”Wet Nellie” från den klassiska James Bond-filmen ”The spy who loved me” från 1977. Bilen hade köpts av Elon Musk för nästan en miljon dollar 2013.

Ex-anställda som Reuters pratat med uppger att de känt sig obekväma med att ta del av och sprida filmerna.

– Det bekymrade mig för att jag tror inte att de som köper bilarna känner till att deras privatliv inte respekteras. Vi kunde se dem tvätta och riktigt intima grejer. Vi kunde se deras barn.

I Teslas kundavtal står det att om en kund accepterar kommer informationen att kunna användas av Tesla för analys. Detta för att kunna utveckla deras produkter.

ANNONS

Varken Elon Musk eller annan ansvarig på Tesla har svarat på uppgifterna.

LÄS MER:Tesla betalar miljonskadestånd till anställd

LÄS MER:Elon Musks nya Twitterdrag – kryptovaluta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS