En granskning av Channel 4 visar på svåra arbetsförhållanden på två av Sheins fabriker i Kina.
En granskning av Channel 4 visar på svåra arbetsförhållanden på två av Sheins fabriker i Kina. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Anställda på Shein tjänar 38 öre per plagg – får en ledig dag i månaden

En ledig dag i månaden och 18-timmars arbetspass där ett enda misstag kan kosta två tredjedelar av dagslönen. Det är verkligheten för många av de anställda på det kinesiska fast fashion-företaget Shein, visar en granskning av brittiska Channel 4.

ANNONS
|

Kinesiska Shein har under de senaste åren seglat upp som ett av världens största e-handelsföretag, och värderats högre än både H&M och Zara – tillsammans.

I april i år värderades bolaget till 100 miljarder dollar, motsvarande 1 120 miljarder svenska kronor i dagens dollarkurs. I jämförelse ligger börsvärdet för svenska H&M på 163 miljarder kronor under måndagen.

Hur bolaget har kunnat producera så mycket kläder samtidigt som priserna hållits nere har länge varit en gåta. Men i helgen publicerade den brittiska tv-kanalen Channel 4 en granskning som delvis kan förklara Sheins enorma tillväxt.

Channel 4 hade under en längre period haft personal med dolda kameror inne på två av Sheins kinesiska fabriker. Granskningen visar bland annat att de anställda ofta arbetar över 18 timmar per dag, med bara en ledig dag i månaden. Filmerna visar bland annat hur kvinnliga anställda tvättar håret under lunchraster eftersom de saknar tid till det under sin fritid från arbetet, skriver Business Insider.

ANNONS

Provision på 22 öre

På den ena av fabrikerna tjänar de anställda endast 38 öre par klädesplagg de tillverkar. På den andra fabriken får anställda en baslön på 6 300 kronor i månaden – om de tillverkar 500 plagg per dag. Utöver det finns det en provision på 22 öre per klädesplagg.

Den dolda kameran smugglades in av en person som i granskningen kallas för Mei. Materialet visar att de anställda på fabrikerna riskerar att bli av med två tredjedelar av sina dagslöner om de begår ett enda misstag. Ett sådant tilltag bryter inte bara mot Sheins uppförandekod gentemot leverantörerna, utan också mot Kinas arbetslagstiftning.

Populära under pandemin

Shein grundades i staden Nanjing under 2008, men växte kraftigt i popularitet under pandemin när bolaget gjorde samarbeten med sociala medier-influencers och drev flera så kallade live shopping-event.

Sheins framväxt har också gått i takt med en annan kinesisk digital framgångssaga. På det sociala mediet Tiktok är en populär hashtag #sheinhaul, där användare lägger upp videor på kläder de köpt från Shein.

Sedan värderingstoppen på 100 miljarder dollar i april har bolaget dock rasat i värde. I förra veckan rapporterade Financial Times att aktier i Shein handlades för mellan 65-85 miljarder dollar, vilket motsvarar ett tapp på så mycket som 35 procent på ett par månader.

ANNONS

I söndags lämnade Shein ett kort pressmeddelande via Twitter. Där skriver man att bolaget tar påståendena från Channel 4 på stort allvar, och kommer att utreda granskningens innehåll.

LÄS MER:Stora designbutiken slår igen i Nordstan

LÄS MER:Så kommer storföretag undan – när de anklagas för plagiat

LÄS MER:Här är jobben som riskerar att försvinna i en lågkonjunktur

LÄS MER:Sex banker: Det krävs för att pausa dina amorteringar på bolånet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS