Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda kan få betala sjukintyg

Anställda riskerar att själva få betala om arbetsgivaren kräver sjukintyg från första dagen.
- Men vi utgår från att arbetsgivaren betalar, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
Hon hoppas att åtgärden ska ses som en hjälp, inte som ett kontrollredskap.
- Detta är inte för att jäklas utan det handlar om att arbetsgivaren ska kunna ta ett ansvar och agera.
En arbetsgivare som vill kräva sjukintyg från första dagen måste lämna en skriftlig begäran till den anställde där det framgår att arbetsgivaren vill ha en bedömning av arbetsförmågan och av vilken orsak.
Intyget ska inte innehålla uppgifter om diagnos.
- Många begriper inte vad en diagnos är, dels är diagnosen inte alltid rättvisande för arbetsförmågan, säger Cristina Husmark Pehrsson.
Redan i dag ger kollektivavtalen många arbetsgivare möjlighet att begära förstadagsintyg men den utnyttjas av få.
Samråd med facket
Gerd Mellqvist, rehabiliteringskoordinator på lastbilstillverkaren Scania i Södertälje med 7 500 anställda, ser intyget som en möjlighet att hjälpa anställda till vård och rehabilitering om så behövs.
Ett krav på sjukintyg från första dagen sker alltid i samråd med facket. Arbetsgivaren betalar patientavgiften.
- Det är inte så att det får bli slentrian, utan ska användas vid speciella tillfällen och det står också i Metalls kollektivavtal, säger hon.
Cristina Husmark Pehrsson tänker sig framförallt att arbetsgivare ska begära snabba sjukintyg från anställda som har upprepad omotiverad sjukfrånvaro.
I förslaget skriver regeringen att den förutsätter att arbetsgivaren i så fall betalar eventuella patientavgifter. Men att reglera den skyldigheten i lag går inte, enligt Cristina Husmark Pehrsson.
Fulla väntrum
- Det finns redan reglerat i en del kollektivavtal, och därför kan vi inte köra över avtalen. Men självklart ska vi följa upp detta, säger hon.
En uträkning gjord av riksdagens utredningstjänst på uppdrag av socialdemokraterna visar att sjukintyg från alla som blir sjuka under ett år skulle leda till drygt fyra miljoner läkarbesök per år.
Men Cristina Husmark Pehrsson tror inte att en lagändring kommer att leda till överfulla väntrum.
- Många arbetsgivare har redan möjlighet att begära sjukintyg. Jag tror inte att detta kommer att medföra en ökad belastning. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.