”Anställda drog nitlott”

ANNONS
|

Nimbus förre försäljningschef Ulf Nyberg var en av ett tiotal personer i chefsbefattningar som nappade på erbjudande att köpa optioner.

Sex av dem fanns kvar i företaget vid konkursen. I gruppen fanns bland andra exportchefen och farbrikschefen. Var och en satsade antingen 150000 eller 300000 beroende på position i bolaget.

–Vi satsade egna hopsparade och i en del fall lånade pengar när de erbjöd oss att köpa aktieoptioner, säger Ulf Nyberg som inte tycker att det är rättvist att bara fyra näringslivsprofiler i Göteborg pekas ut som de stora förlorarna.

–Jag tror inte de fyra herrar som drog nitlotten är alltför ledsna. De har fått bra utdelning på sitt innehav i Nimbus om man ser det över några år. De enda som drog nitlotten är de anställda.

ANNONS

Under många år arbetade Ulf Nyberg som försäljningschef för Nimbus i Långedrag där merparten av den svenska Nimbusförsäljningen skedde. Under de två senaste åren har han varit konsult för bolaget.

–Jag gick in med 300000 i ett optionsprogram som skulle ge tre miljoner tillbaka på fem år. När vi märkte att bolaget utvecklades åt fel håll försökte vi bli utlösta. Veckan före konkursen skrev jag till huvudägaren om att de skulle lösa ut oss, men sedan kom konkursen som en total överraskning.

Fredrik Strömholm, som företrädde Altor i Nimbus styrelse, konstaterar att alla aktieägare har förlorat pengar.

–Det är naturligtvis väldigt tråkigt, speciellt för de som också arbetar på Nimbus. Alla kapitalinsatser från Altorfonden har gått in i Nimbus, snarare än att skydda andra ägare från förlusten. Ett incitamentssystem kan ju inte vara helt isolerat från risk, säger han.

GP I GÅR.

ANNONS