Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anrika båtar i Göteborg auktioneras på nätet

Drömmer du om att äga en över hundra år gammal passagerarbåt så finns chansen nu. Tre kulturbåtar som tros inbringa upp mot tolv miljoner kronor ligger vid kaj i Göteborg redo att auktioneras ut på nätet.

Efter några ekonomiskt tuffa år med stora investeringar gick Göteborgsrederiet som tidigare ägde passagerarbåtarna i konkurs i somras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter att ha misslyckats med att avyttra hela verksamheten lägger konkursförvaltaren om kursen och försöker i stället sälja de anrika tre båtarna var för sig på en nätauktion.

Stort intresse

– Ett litet udda men stimulerande uppdrag. Intresset för båtarna är stort, vi har redan bud och intressenter från Sverige och från olika håll i Europa, säger Robin Åsedal vid byrån PS Auction som fått i uppdrag att sälja båtarna på auktion.

De tre passagerarbåtarna byggdes i Sverige i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet och uppges vara i bra skick.

– De gick i trafik när verksamheten upphörde och var fullt funktionsdugliga när de förtöjdes tidigare i år. Det är bara att starta och ge sig i väg, säger Robin Åsedal till GP.

Utgångspris: 182 000

I allra bäst skick, jämfört med likvärdiga båtar, säger han att yngsta båten "Nya Skärgården" (byggd 1904) ska vara.

Den har ett utgångspris på 182 000 kronor.

– Båten har varit i passagerartrafik på både på öst- och västkusten. Rederiet som gick i konkurs investerade cirka en miljon kronor i inredning och i uppdaterad teknik, så den och övriga två båtar är modernt utrustade, säger Robin Åsedal.

"Nya skärgården", som tar 225 passagerare och har ett komplett restaurangkök med plats för 140 ätande gäster, värderades till 13 miljoner kronor för tre år sedan.

Upp mot tolv miljoner

Övriga två båtar är Ellen af Bohuslän, byggd 1885, som har utgångsbud på 106 000 och Svea af Bohuslän, byggd 1904, som ropas ut för 62 000 kronor.

Vad de tre kulturbåtarna kan tänkas inbringa när auktionerna avslutas den 29 november är svårt att sia om, menar Robin Åsedal.

– Ser jag till det intresse som vi sett hittills är det rimligt att det landar med någonstans mellan tio och tolv miljoner kronor för alla tre båtarna, säger han.

Alla tre båtarna finns till beskådan i Göteborg. "Nya Skärgården" ligger vid ostindiefararen vid Eriksberg medan de två andra båtarna ligger förtöjda på Ringön.

Fakta: Tre kulturbåtar på auktion

Nya Skärgården.

Båten är byggd 1915 av Motala Verkstad. Längd: 32,11 meter. Bredd: 6,32 meter. Den tar 225 passagerare, varav 140 ätande.

Ellen af Bohuslän.

Den är byggd 1885 av Motala Verkstad. Längd: 23,24 meter. Bredd: 4,7 meter. Båten tar 70 passagerare, varav 50 ätande.

Svea af Bohuslän.

Byggd 1904 av Bergsunds Mekaniska Verkstad på Södermalm i Stockholm. Längd: 20,16 meter. Bredd: 5,1 meter. Tar 70 passagerare varav 42 kan äta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.