Ann Linde uppger att regeringen inte har fått någon konkret information om handelsrestriktioner från Peking.
Ann Linde uppger att regeringen inte har fått någon konkret information om handelsrestriktioner från Peking. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ann Lindes svar efter utspelet om handelsrestriktioner: "Vill inte spekulera"

Kina kommer att införa handelsrestriktioner mot Sverige som följd av regeringens hantering av fallet Gui Minhai, meddelade landets ambassadör i Sverige på onsdagen. Utrikesminister Ann Linde (S) svarar på hotet. I ett sms till GP skriver hon att regeringen inte fått någon konkret information från Peking och att hon inte vill spekulera i vad det kan innebära.

ANNONS
|

Det var i samband med ett seminarium om de svensk-kinesiska relationerna i Göteborg som den kinesiske ambassadören Gui Congyou uppgav att Kina ska begränsa handeln med Sverige. Det kunde GP avslöja på onsdagen.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i Kina, sa Gui Congyou under seminariet, som den utrikespolitiska föreningen i Göteborg hade bjudit in till.

LÄS MER:Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

Kyliga relationer sedan Gui Minhai prisats av Svenska Pen

Uttalandet kommer efter en tid av ansträngda diplomatiska relationer länderna emellan. I mitten av november delade Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i Kina sedan fyra år tillbaka.

ANNONS

Utdelningen av stipendiet väckte reaktioner i Kina, som meddelade att ministern och andra kulturföreträdare för den svenska regeringen inte längre är välkomna i Kina. Man har dessutom förbjudit visning av svenska filmer i landet.

Både kultur- och handelsutbyte begränsas

När GP efter seminariet försökte få klarhet i vad ambassadörens besked under seminariet innebar uppgav han att handelsrelationerna och de ekonomiska relationerna mellan Kina och Sverige kommer att påverkas, men ville inte utveckla på vilket sätt:

– Det kommer begränsas.

Handeln mellan Kina och Sverige? Vilken sorts handel?

– Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel.

LÄS MER:Så här ser Sveriges handel ut med Kina

LÄS MER:Experter: Kinesiska sanktioner kan bli symboliskt viktiga markeringar

Utrikesministern: "Inte fått någon information från Peking"

Gui Congyou uppgav att svenska UD skulle informeras. När GP nådde UD:s presstjänst under onsdagen kunde de inte ge några kommentarer och angav att de inte hade fått någon information. På kvällen svarade utrikesministern Ann Linde på uttalandet i ett sms via sin pressekreterare:

"Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära."

LÄS MER:Handelskonflikt mellan Sverige och Kina kan bli en fråga för hela EU

Men i samband med EU-nämndens möte i Stockholm under fredagen ställde TT frågor till utrikesministern. Där säger hon:

– Vi måste ta reda på vad det innebär innan jag kan riktigt svara på hur vi då reagerar och vad vi ska svara på det. Men jag hoppas att vi ska klara ut det senast i början på nästa vecka

ANNONS

Utrikesministern understryker för TT att handeln med Kina är mycket betydelsefull.

– Det är viktigt att Sverige och Kina fortsätter att handla med varandra, det är viktigt för Sverige, det är stor tillväxt och handlar om massor av jobb. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med det.

Ann Linde säger också till TT att det inte finns några planer på att skicka hem Kinas ambassadör.

– Det är inte rätt väg att gå, det är bra att ha så mycket kontakter som möjligt och vara väldigt tydlig med vad man tycker, även när man har kritik. Att inte ha någon att tala med är dåligt, säger hon till TT.

Hon understryker för TT att det är viktigt att små länder står upp för principer om demokrati och yttrandefrihet när stora länder framför hot.

– Och det är vad vi har gjort.

ANNONS