Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nissans vd Hiroto Saikawa vid en hastigt sammankallad presskonferens om Ghosns gripande på måndagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Andremannen ersätter gripen Renaultchef

Den franska biltillverkaren Renault har utsett företagets operative chef Thierry Bollore till ersättare för den gripne Renaultchefen Carlos Ghosn, enligt källor till Reuters. Ghosn anklagas för att ha förskingrat Nissans pengar där han är ordförande.

Den franska regeringen som är storägare i Renault har omgående krävt en ersättare för Carlos Ghosn, och nu har styrelsen uppenbarligen gått regeringen till mötes. Thierry Bollore, operativ chef på Renault, är Ghosns andreman och tar över hans uppgifter omgående, uppger källorna. Samtidigt utses Philippe Lagayette till tillfällig ordförande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Styrelsen har däremot avstått från att sparka Ghosn i väntan på mer uppgifter om hans gripande.

Ghosn greps på en flygplats i Japan i måndags. Polisen slog till sedan Nissan, där han är styrelseordförande, presenterat en internutredning enligt vilken han har förskingrat företagets pengar och samtidigt dolt hur mycket han faktiskt tjänat.

Stjärna i bilvärlden

I japanska medier rapporteras att Ghosn under flera års tid redovisat ungefär hälften av sin årliga ersättning på totalt tio miljarder yen (cirka 800 miljoner kronor).

Carlos Ghosn är en av bilvärldens superstjärnor, på senare tid som styrelseordförande i Mitsubishi och Nissan samt koncernchef på Renault.

Nissans vd Hiroto Saikawa har tvärt vänt Ghosn ryggen.

- För mycket makt gavs till en person, säger Saikawa på en presskonferens, rapporterar medier från Nissan-högkvarteret i Yokohama.

- Jag måste säga att detta är en mörk sida av Ghosn-eran, som varat mycket länge, tillägger han.

Alliansen kan hotas

Partnerskapet mellan Renault och Nissan inleddes 1999. Då var Nissan konkursmässigt. Men nu är det japanska bolaget pådrivande i den fransk-japanska alliansen, som utmanar giganter som Volkswagen och Toyota på världsmarknaden.

Tunga bedömare varnar nu för att alliansen mellan Renault och Nissan kan bli problematisk att hålla vid liv utan Ghosn kvar i toppen, då han är en av arkitekterna bakom upplägget.