Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När det automatiska informationsutbytet om svenskars ekonomiska placeringar utomlands börjar i höst kan finansminister Magdalena Andersson sannolikt räkna med ökade intäkter till statskassan. Arkivbild.

Andersson: Vi ska dra åt nätet kring smitarna

I fortsättningen behöver Skatteverket inte inleda utredningar om misstänkt skatteflykt utomlands för att få nödvändig information. Från och med i höst kommer uppgifter om svenskars kapitalförsäkringar, värdedepåer och livförsäkringar i en lång rad länder automatiskt till Skatteverkets datorer.

- Det här är ett väldigt, väldigt viktigt steg. Vi ska dra åt nätet kring de som försöker smita från att betala skatt och nu blir det svårare att undkomma skatt genom att gömma pengar utomlands, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Det automatiska informationsutbytet är resultat ett EU-direktiv som trädde i kraft förra året och diskussioner inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Det var också den översta punkten när Magdalena Andersson förra året presenterade regeringens åtgärder för att motverka skatteflykt.

Lika bra att berätta

Hur mycket pengar som svenskar har på den här typen av konton finns det ingen beräkning på, enligt finansministern. Däremot är det ingen tvekan om vad hon anser att de berörda svenskarna ska göra.

- Det är lika bra att de berättar det för Skatteverket med en gång, säger hon, och påpekar att de som självmant anmäler uppgifterna innan Skatteverket hör av sig slipper skattetillägg.

Flera skatteparadis ingår

Den stora skillnaden för Skatteverket blir att myndigheten inte längre behöver inleda utredningar och vända sig till utländska banker eller myndigheter för att få fram nödvändiga uppgifter om svenskars så kallade finansiella konton i de berörda länderna. I fortsättningen kommer uppgifterna om kapitalförsäkringar, värdedepåer och livförsäkringar automatiskt.

När informationsutbytet inleds om ett par veckor deltar samtliga EU-länder, utom Österrike (ansluter nästa år) samt ytterligare omkring 25 länder. Flera av dem har i många år betraktats som skatteparadis. 2018 ansluter ytterligare omkring 50 länder.