Andersson till ekonomiskt toppmöte

Klimatet och fördelningen av världens ökade välstånd står i fokus för finansminister Magdalena Andersson (S) vid IMF och Världsbankens vårmöten de kommande dagarna.

ANNONS
|

Att hitta finansiering till klimatinvesteringar är oerhört viktigt för framtiden, säger Andersson. Det är också temat för ett av seminarierna när ministrar, centralbankschefer, akademiker och aktörer från den privata sektorn träffas i Washington fredag–söndag. Finansministern är en av paneldeltagarna.

- Det är viktigt att vi från de utvecklade länderna dels gör investeringar i våra egna länder, dels stöder de fattigaste länderna, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Ökad jämlikhet

Hon kommer också att hålla i ett möte om inkluderande tillväxt, där man ska diskutera vilka praktiska reformer som behövs för att öka jämlikheten i världen. Anderssons bild är att diskussionen om samhällsklyftor har fått större utrymme i världsdebatten efter brexit och presidentvalet i USA.

- Det är någonting som både får politiska konsekvenser men också, som IMF börjar titta på mer och mer, nödvändigtvis inte driver tillväxten framåt, säger hon.

Den globala ekonomin kommer att växa de kommande åren, bedömer experter. Men Magdalena Andersson pekar samtidigt på flera orosmoln: vad som händer efter brexit, valet i Frankrike och hur Trumpregeringen kommer att agera i till exempel frihandelsfrågor.

- Och Kina är inne i en svår omställning från en investeringsdriven tillväxt till en mer konsumtionsdriven tillväxt.

Hoppas på förståelse

Anderssons förhoppning är att de kommande dagarna ska mynna ut i en ökad förståelse för behovet av handling från världens finansministrar.

ANNONS

- En ökad globalisering gör att ekonomierna växer, och det är bra. Men det finns ingen automatik i att det ökade välståndet fördelas på ett rimligt sätt, varken inom eller mellan länder, säger hon.

Miljöminister och vice statsminister Isabella Lövin (MP) kommer också att vara på plats i Washington.

TT

Fakta: IMF och Världsbanken

Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken bildades båda efter en FN-konferens i Bretton Woods i USA 1944. Ett mål som sattes upp då var att genom samarbete undvika en upprepning av 1930-talets ekonomiska kriser.

Båda organisationerna lånar ut pengar till medlemsländer. Världsbanken har större fokus på fattigdomsbekämpning och utvecklingsländer. IMF övervakar ekonomisk och finansiell utveckling och ger råd till medlemsländer.

Fortfarande domineras organisationerna av Europa och USA, även om nästan alla världens länder är medlemmar. Organisationerna har kritiserats för att ställa alltför detaljerade krav på vilken politik låntagarländerna ska driva.

Källa: IMF och Världsbanken

ANNONS