Magdalena Andersson (S) öppnar upp för ett ökat statligt ägande i krisbolag.
Magdalena Andersson (S) öppnar upp för ett ökat statligt ägande i krisbolag. Bild: Claudio Bresciani/TT

Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisbolag

Staten kan gå in som ägare i storbolag i kris – det beskedet ger finansminister Magdalena Anderson (S) i en intervju med DN.

ANNONS
|

Staten kan gå in som ägare i stora företag som är på väg att gå omkull till följd av coronapandemin, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). I Dagen Nyheter-intervjun konstateras att italienska staten tagit över flygbolaget Alitalia och att Storbritannien tagit över drift av passagerartrafik på järnväg. I intervjun öppnar finansministern för liknande beslut i Sverige.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon i intervjun med DN.

Hon ser statligt ägande som ett möjligt villkor för kapitaltillskott från staten till storbolag i krislägen.

– Det är så vi brukar jobba i Sverige. Skattebetalarna är med och tar en risk och ska också ha möjlighet att vara med på uppgången, när det vänder, och kunna få tillbaka en del av pengarna.

ANNONS

Hon tillägger att hon inte ser statligt ägande som en lösning när det gäller insatser som kreditgarantier till småföretag, utan att det handlar om ett fåtal större bolag för vilka det skulle kunna bli aktuellt.

Hon får också frågan om hur hon ser på ägarutdelning i större börsföretag:

– Tar man del av olika former av statliga stöd, som då är skattebetalarnas pengar, då är det klart att det kan sticka skattebetalarna i ögonen om man samtidigt gör stora utdelningar, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS