Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårbudgeten i april. Arkivbild.

Andersson kritiserar kritik av Riksrevisionen

Regeringens prognoser har varit alltför optimistiska och gett en missvisande bild av de offentliga finanserna och fått dem att framstå som starkare än de är, enligt Riksrevisionen. Men finansminister Magdalena Andersson sparkar tillbaka, och pekar på sin företrädare Anders Borg.

- För varenda prognosrevision som jag har gjort sedan jag blev finansminister har det ju visat sig att statsfinanserna är starkare än vad vi hade prognostiserat, och 2016 blev utfallet mycket, mycket starkare än vad vi hade trott när vi lade budgeten för det året, säger Andersson (S), till TT.

I en ny rapport skriver Riksrevisionen att regeringens prognoser de senaste tio åren varit alltför optimistiska. Riksrevisionen har granskat kvaliteten på regeringens makroprognoser, som bedömningen av BNP-tillväxten, arbetsmarknad och investeringar, under åren 2007–2017. Det innebär alltså en tid som omfattar både den nuvarande rödgröna regeringen och den tidigare alliansregeringen.

"Ofta sämre"

Andersson tycket att det är "jättemärkligt att klumpa ihop" Anders Borgs (M) tid som chef för landets finanser med hennes.

- Under Anders Borgs tid blev ju utfallen ofta sämre än vad man hade prognostiserat.

TT: Men om du varit för pessimistisk har väl du också haft fel?

- Ja just det, men vi har inte överskattat styrkan. Det är det som är skillnaden.

Underskattat konsumtion

Riksrevisionen skriver att "Granskningen visar bland annat att regeringen ofta har överskattat hushållens konsumtion och lönesumman, men underskattat såväl kommunal som statlig konsumtion".

Men också i fråga om delkritiken om att underskatta statlig och kommunal konsumtion känner sig Magdalena Andersson helt oskyldig.

- Ja, det gör jag. Det är under Anders Borgs tid.