Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

E-handel. Tidigare finansministern Anders Borg var på plats på e-handelsmässan på Svenska mässan. Han menar att matematisk förmåga är en viktig del i den digitala värld vi lever i.

Anders Borg: Matte är nyckeln

Matematisk förmåga och viljan att lära sig förstå andra kulturer. Det är två viktiga nycklar för att kunna göra karriär i den digitala världen enligt Anders Borg som var på plats på e-handelsmässan igår.

Över 100 utställare är på plats på D-congress, nordens största kongress för e-handel som inleddes på torsdagen på Svenska mässan. Steget in på en digital marknad är nödvändig för många företag, inte minst inom modebranschen, menade Anders Borg, som numera är vice ordförande i Kinnevik.

Han berättade vidare att Sverige är det mest digitaliserade landet i Europa och att vi står väl rustade för de stora utmaningar som väntar, där han anser att Sveriges styrkor är öppenheten, mångfalden och avsaknaden av hierarkier.

Efter inledningstalet samtalade Anders Borg med Johan Stael von Holstein, en pionjär inom it- företagande, där han tog upp försäljningen av Mojang, företaget på elva anställda som utvecklade Minecraft. Det såldes för samma peng som Volvo personvagnar– upprörande för vissa men inte orimligt.

– Hade verkligen Volvo fler kunder än Mojang? Volvo har sålt 300 000- 400 000 bilar och det är ju bra, det är duktigt. Men Mojang har hundratals miljoner användare genom Minecraft. Måste vi inte acceptera att digitalisering gör att du kan nå ut på ett annat sätt än vad du kan göra med kraftproduktion eller lastbilar, sade Anders Borg.

Jonas Ogvall, vd på Svensk digital handel och arrangör för e-handelskongressen ser att kompetenskraven förändras snabbt och tycker att det är en angelägenhet för staten. Att konsumenter vänder sig till företag utanför Sveriges gränser på nätet är inte bra för någon, menade han.

Kinas explosiva digitala framgångar ses som en tydlig indikator på den transformation som pågår globalt. De jobb som kommer finnas Sverige i framtiden kommer kräva utbildning– men vi är väl rustade på många nivåer, menade Anders Borg.

– Ungdomarna i Sverige är inskolade och uppvuxna i att vara digitala. Sverige är det land i Europa som är mest digitaliserat redan. Det är lika många pensionärer som är på nätet i Sverige som medelålders i övriga Europa.

På GP:s fråga om vad Anders Borg skulle ha satsat på om han var ung och skulle göra karriär i dag svarade han två saker:

– Det ena är matematisk förmåga, allt digitalt handlar till slut om koder, säger han.

Det andra är det sociala:

– Alltså att ha en öppenhet, en vilja att förstå andra kulturer, en förmåga att möta människor. En social matematiker, det tror jag på.

Detaljhandelns internetförsäljning i Sverige ökade förra året med 19 procent. Omsättningen av e-handeln låg på 50,1 miljarder och väntas öka till 75 miljarder om fem år, enligt e-barometern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.