Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Anders Borg lämnar styrelseuppdrag

Efter fylleskandalen där Anders Borg misstänks ha kallat kvinnor för hora och tagit folk på könen på en fest i skärgården, lämnar han nu flera styrelseuppdrag.

Anders Borg skriver på sin Facebook-sida att han avgår som vice-ordförande för Kinnevik och som styrelseledarmot i Bima.

"Jag kan inte kommentera den uppkomna situationen ytterligare givet att polisen upprättat en anmälan.

Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser. " 

Kinnevik kommenterade under fredagen händelsen i ett mejl till SvD: ”Vi är medvetna om detta och styrelsen är informerad. Från Kinneviks sida har vi inga kommentarer. Det är en privatsak för Anders Borg.”

Men nu väljer alltså Anders Borg att lämna sitt uppdrag som vice-ordförande. 

LÄR MER: Borgs måttstock bör gälla alla

Har fått kritik

Tidigare under lördagen fördömde Anna Kinberg Batra Anders Borgs agerande. Den förre finansministern svarade genom sin facebook sida att han i sin tur var besviken på Moderat-ledaren. 

”Anna Kinberg Batra väljer att kommentera mediarykten baserade på hörsägen och kalla dessa för ’anklagelser’. Jag känner mig djupt besviken.”

”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten. Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet.”

 

"Tredjehandsuppgifter"

Även den förre finansministerns sambo, pr-konsulten Dominika Peczynski som också var på festen, skriver om anklagelserna i ett långt inlägg på Facebook.

Hon framhåller att ingen verkar veta vad som faktiskt hände på festen och att hon tillsammans med Anders Borg har kontaktat festdeltagare.

"Eftersom allt vi hört bygger på tredjehandsuppgifter (någon har sagt till någon som sa till någon tredje att Anders gjort ditten eller datten) så får vi ingen bild av förloppet, eller ifall det som påstås är sant."

Peczynski tillägger att inte någon av dem hon pratat med har sagt att Anders Borg gjort något mot dem – "utan bara att de hört (inte sett) att han gjort det mot någon annan festdeltagare, och det vet inte exakt vem".

LÄS MER: Anders Borg polisanmäls – av polisen

Värden: "Avböjer"

TT har sökt festens värd, för att försöka få klarhet i de anklagelser som riktas mot Anders Borg.

- Jag avböjer att kommentera, säger han.

Maxstraffet för sexuellt ofredande är två års fängelse. Men enligt Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare, kommer troligtvis fallet att läggas ner om inte personerna som utsatts själva bidrar till utredningen.

- Det måste finnas någon som upplever sig ha blivit ofredad. Finns det ingen målsägande som känner sig ofredad, har det verkligen begåtts ett brott då?

Nu vidtar polisens förundersökning och först om polisen tycker sig kunna bevisa brott kopplas åklagare in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.