Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Danska TDC:s köp av MTG Nordics bör oroa Telia mer än när Tele 2 köpte Com Hem, gissar Thomas Heath, analytiker på Danske Bank. Arkivbild

Analytiker: MTG-affären bör skrämma Telia

Telia har pekats ut som förlorare på den senaste tidens båda stora affärer inom telekom, Tele 2:s köp av Com Hem och TDC:s köp av MTG Nordics.

Han påpekar att affären Tele 2 – Com Hem i första hand handlade om distribution, att kombinera Tele 2:s mobilnät med Com Hems fiber och kabel. Den affären, om den får klartecken från myndigheterna, ger nya Tele 2 möjlighet att paketera mobilabonnemang med bredband och ett stort tv-utbud. Den möjligheten har dock redan Telia och även Telenor, påpekar Thomas Heath och tillägger att TDC och Telia i dag bara konkurerar i begränsad omfattning på samma marknader.

Köpet av MTG Nordics placerar dock TDC högre upp i värdekedjan då bolaget kan erbjuda kunderna, förutom mobiltjänster och bredband, ett eget programinnehåll. I ett första steg bara i Danmark och Norge, men det finns redan planer på expansion till Sverige och Finland.

- Jag tror säkert att Telia också vill ha eget innehåll av den typ som MTG har, men frågan är var de ska hitta det, säger han till TT.