Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Någon stor effekt på börsen väntas inte Trumps skattereformförslag få. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Analytiker: Ingen jättereaktion på börsen

Politisk framgång. Men liten påverkan på ekonomin och få svallvågor på globala marknader. Det är bilden av Trumps skattereformsförslag.

Donald Trump ser ut att ha vunnit en stor politisk seger då Republikanernas skattesänkningsförslag passerat senaten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Andreas Johnson, ekonom på SEB och USA-analytiker, spår dock en blygsam påverkan på den inhemska börsen, och än mindre följdeffekter på globala marknader:

- Om man tittar på börsen så har den gått väldigt starkt under egentligen hela 2017 och det har till viss del drivits av förväntningar på skattesänkningar. Så man har nog till ganska stor del tagit ut de här sänkningarna i förskott. Jag tror inte att det kommer att komma något ytterligare jättereaktion på börsen tack vare de här sänkningarna, säger han.

Johnsson tror att förslagen kommer att bidra till något högre ekonomisk tillväxt under kommande år.

- Men inte att det kommer ha några jätteeffekter. De stora effekterna har inträffat på börsen i och med att förslaget innehåller sänkning av bolagsskatten. Det slår igenom direkt på bolagens aktiekurser.

Sänkning av inkomstskatten, som förslaget också innehåller, tror Johnsson kommer att gynna en del hushåll, men "främst höginkomsttagare".

- Jag tror att mycket av det här är inprisat av marknaden redan, jag bedömer inte att det kommer bli någon jättestor effekt när det här förslaget formellt röstas igenom.