Analys: Flocken blir skrämd och springer

ANNONS
|

Det räckte med att Greklands premiärminister Giorgios Papandreou sa att hans folk skulle få säga ja eller nej till EU:s räddningspaket i en folkomröstning.

Högst rimligt i det land som en gång uppfann demokratin, kan det tyckas.

Men på börsen blev det näst intill panik. Placerarna flydde aktier och andra riskfyllda tillångar och flyttade pengarna till säkra papper som tyska statsobligationer. Aktiemarknaderna föll över hela världen och här i Sverige dök börsen med som mest närmare fem procent.

Hysterisk utveckling

Den senaste tidens börskurva ger ett närmast hysteriskt intryck. Förra veckan avslutades med en tjurrusning sedan EU enats om en räddningsaktion för Grekland. Euforin avlöstes av nattsvart pessimism efter helgen.

ANNONS

Mönstret där aktiemarknaden kastas mellan hopp och förtvivlan har hållit i sig sedan början på augusti när den europeiska skuldkrisen blev akut.

Men vad har hänt i verkligheten? Inte särskilt mycket.

Företagen gör fortsatt goda vinster, visar de färska kvartalsrapporterna hos börsbolagen. Vinsterna är högre än samma tid i fjol och aktieanalytikernas prognoser har överträffats. Till och med orderingången stiger i de flesta börsbolag.

Trots det har börsen rasat runt 20 procent hittills i år. Resultatet är att många aktier är lågt värderade i förhållande till företagens vinster. Ett kraftigt vinstfall är alltså intecknat i dagens börskurser.

Flockbeteende

Men när börsen rasar fem procent på en dag har det knappast någon koppling till vilka vinster företagen väntas visa upp de kommande åren. I stället är det ett irrationellt flockbeteende. När placerarna är skrämda flyr de allt som luktar risk och söker sig till säkra hamnar.

Historiskt har börsen överreagerat i liknande situationer. Efter storbanken Lehman Brothers fall hösten 2008 kollapsade aktiemarknaden. Men börsbolagens vinster påverkades mindre än väntat. Faktum är att vartannat storbolag på Stockholmsbörsen lyckades öka vinsten under krisåret 2009. Redan 2010 var vinstnivån återställd bland börsbolagen.

Men nu är det glömt och skräckscenarierna avlöser varandra på aktiemarknaden. Vad händer om Grekland blir bankrutt och lämnar euron? Vilka blir konsekvenserna om Italien går samma väg som Grekland? Hur ser framtiden ut i ett Europa där eurosamarbetet havererat?

ANNONS

Att det behövs lastbilar, telenät, kullager och medicin även i det framtida Europa – liksom i resten av världen– tycks aktiehandlarna just nu ha glömt bort.

ANNONS