Amorteringstvång hos tre storbanker

ANNONS
|

–För kunderna handlar det kanske om att man kan sova bättre om natten om man inte har belånat sig för högt, säger Kerstin af Jochnick, vd för Bankföreningen.

Bankföreningen gick på onsdagen ut med nya principer för hur man anser att bankerna bör agera när nya bolån tecknas. Lån som överstiger 75 procent av bostadens värde bör amorteras, och en buffert i storleksordningen 25 procent av bostadens värde bör eftersträvas.

–Jag tror att flera banker redan tillämpar mer amorteringar på sina bolån. Det här ger en tydligare signal, både till bankerna och till kunderna, säger Kerstin af Jochnick.

Norman nöjd

ANNONS

Principerna är i första hand ett uttryck för vad Bankföreningen anser, men enligt SVT:s Rapport kommer de tre storbankerna Swedbank, Nordea och SEB att följa rekommendationen, även om de kan ta individuella hänsyn.

–Jag välkomnar initiativet och tolkar det som att bankerna har deltagit i och tagit intryck av den diskussion som har varit, säger finansmarknadsminister Peter Norman till TT.

I oktober införde Finansinspektionen nya regler, det så kallade bolånetaket, som innebär att bolånekunder får låna högst 85 procent av bostadens värde. Idén är att taket ska minska sårbarheten vid sjunkande bostadspriser.

Skulduppbyggnaden i Sverige i dag är inte något problem, men om trenden fortsätter kan det bli ett problem i framtiden, enligt Peter Norman.

Strängare regler?

I dag vill Norman inte säga om det behövs ännu strängare regler på bolånemarknaden, utan säger att det är lite av ett "observationsstadium" just nu.

–Nu har ju Finansinspektionen kommit med sitt bolånetak och Riksbanken har höjt räntan ett antal gånger. Vi får se hur de förändringarna ändrar beteendet.

Tvingande regler kring amortering skulle kunna vara ett sätt att strama åt långivningen ytterligare. Vissa av bankerna är emot och tycker att kunderna bör få välja själva hur mycket de ska amortera, medan andra banker är för.

ANNONS

ANNONS