Niklas Wykman, finansmarknadsminister.
Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Bild: Marko Säävälä/TT

Amorteringskravet ska utredas

Regeringen har tillsatt en utredning av amorteringskravet. Samtidigt säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att man släppt löftet om att pausa amorteringskravet.
– Vi har gjort andra saker för att stötta hushållen, med elstöd och bostadsbidrag, säger han till GP.

ANNONS
|

Regeringen har i dag tillsatt en kommitté som ska utreda hur bolånetaket och amorteringskravet har fungerat hittills, samt hur det kan fungera framöver.

– Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i pressmeddelandet.

Enligt Wykman är makrotillsynen över bolånetak och amorteringskrav ett stort regleringsområde som aktualiserades efter den globala finanskrisen 2008.

– Men nu har det gått tid, och det finns erfarenheter och metoder från andra länder som gör annorlunda. Vi ska pröva om vi gör detta på bästa sätt, eller om det finns effektivare tillvägagångssätt, säger han till GP.

ANNONS

I Sverige är det myndigheten Finansinspektionen som beslutar om amorteringskrav samt bolånetak genom att lämna förslag till riksdagen för godkännande.

Är den här utredningen en utvärdering om hur Finansinspektionen har skött sitt arbete?

– Det är ingen utvärdering, det är en utredning om hur regelverket fungerar. Vilka förbättringar som kan finnas, om spelreglerna, och vilka möjligheter det finns till att föreslå förändringar av reglerna. Samtidigt är Finansinspektionens roll en del av hur regelverket är utformat, så det har utredningen möjlighet att titta på, säger Wykman.

Finansinspektionen äger frågan

Redan i februari aviserade Niklas Wykman i en debattartikel i DN att en analys av amorteringskravet var på gång. Där lyfter han bland annat att omkring 6 000 låntagare beviljats undantag från amorteringskravet, och att man gett Finansinspektionen i uppdrag att utreda hur bankerna arbetar med tillfällig amorteringsfrihet – den så kallade ”ventilen” för hushåll som fått försämrade ekonomiska förutsättningar. Den utredningen ska presenteras för regeringen i sommar.

Inför valet i höst lovade Moderaterna att partiet i regeringsställning skulle pausa amorteringskravet med tanke på stigande hushållens ökande utgifter. Efter valet sa Finansinspektionen nej till en eventuell amorteringspaus, samtidigt som dåvarande Riksbankschefen Stefan Ingves hävdade att en sådan skulle motverka kampen att få ned den svenska inflationen.

ANNONS

Nu menar finansmarknadsminister Niklas Wykman att regeringen släppt löftet om amorteringspaus.

– I regeringsförklaringen sa vi att vi skulle följa upp frågan om amorteringskravet. Det gör vi nu genom att se över ventilen i det befintliga regelverket, och sedan detta mer långsiktiga att analysera de regler som finns.

Innan valet kom det ett löfte om att pausa amorteringskravet – har ni släppt det löftet?

Ja, vi följer givetvis hur ekonomin utvecklas och regeringen är alltid beredd att vidta åtgärder givet läget i ekonomin. Men vi har gjort andra saker för att stötta hushållen, med elstöd och bostadsbidrag, säger Niklas Wykman.

Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2024.

LÄS MER:Efter löftet: Ministern lägger locket på om amorteringskravet

LÄS MER:FI: Inte lämpligt att slopa amorteringskravet

LÄS MER:Fler väljer rörlig bolåneränta

LÄS MER:Bankerna som har de lägsta bolåneräntorna just nu

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS