Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet sjönk i mars. Arkivbild.

Amorteringseffekt på bostadsmarknaden

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet sjönk med 9 procent i mars jämfört med månaden före. Tidigarelagda försäljningar i februari, till följd av amorteringskravet, ligger bakom nedgången enligt Staffan Tell på Hemnet.

Det kan även finnas en påskeffekt enligt Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, som beskriver utvecklingen som en avvikelse från de normala säsongstrenderna.

- Om man tittar på enskilda veckor har det varit ganska extrema effekter av amorteringskravet. Väldigt många ville sälja i början av februari, då det kom ut rekordmycket på marknaden, säger han.

Åtstramade lånevillkor

Detta innebär i sin tur att många tidigarelagt försäljningar som utan amorteringskravet antagligen hade gjorts i mars, enligt Tell.

- Det var en tidig påsk, men jag tror att amorteringskravet var den stora faktorn här.

Med amorteringskravet på plats är det nu dags att "bekänna färg" för bostadsmarknaden, enligt Tell.

Bostadsmarknaden, särskilt vad gäller bostadsrätter i storstäderna, har sedan i höstas präglats av prisnedgångar, storbanker som stramat åt lånevillkoren, högt utbud av bostäder och allt fler exempel på hur säljare haft för höga prisförväntningar.

Tell tror att bostadsmarknaden under april och maj kommer att "bekänna färg" och att det kan stabilisera sig. Bland annat kan han tänka sig att utbudet dämpas av den inlåsningseffekt som många räknar med följer av det senaste amorteringskravet. Det handlar om att bostadsägare kan tänkas avstå från att sälja sina bostäder då de inte vill ta nya lån för vilka de nya hårdare amorteringsreglerna gäller.

Trögare att sälja

Jämfört med mars i fjol var antalet bostadsrätter till salu på Hemnet i mars i år 15 procent fler. Det ligger i linje med den utdragna trenden med ett allt större utbud.

- Det har kommit ut fler bostäder på marknaden. Och dessutom går det trögare att sälja. Då byggs lagret av osålda bostäder upp, tillägger han.

Under vecka nio i år var mediantiden för en bostadsrättsannons på Hemnet 24 dagar. För ett år sedan var mediantiden 16 dagar.