Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Opus rusar på börsen efter ett bud från det amerikanska riskkapitalbolaget Searchlight Capital. Bild: Henrik Witt/TT

Amerikanskt riskkapitalbolag lägger bud på Göteborgsbolag

Riskkapitalbolaget Searchlight Capital lägger bud på det göteborgska bilprovningsföretaget Opus. Börsbolagets vd Lothar Geilen deltar också i budet – som ligger på 7,75 kronor per aktie.

I fredags kostade en aktie i Opus som högst sex kronor på Stockholmsbörsen. Nu erbjuder alltså det New York-baserade Searchlight Capital, genom sitt bolag Ograi, att köpa bilprovningsföretaget för 7,75 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi anser att det krävs en betydande investering för att uppnå verksamhetens långsiktiga potential, med Searchlight som en aktiv ägare av Opus. Vi ser fram emot att samarbeta med ledningen för att stödja Opus medan Bolaget fortsätter att stärka dess position som en världsledande aktör inom bilprovning och avancerad fordonsdiagnostik" skriver Searchlights grundare och partner Oliver Haarmann i en kommentar.

Rusar 30 procent

Vid Stockholmsbörsens öppning gick Opus aktie också upp nästan 30 procent – till just budnivån 7,75 kronor.

Opus vd och medgrundare Lothar Geilen deltar i budet. Det stöttas också av Opus båda medgrundare Magnus Greko och Jörgen Hentschel - som genom ett gemensamt bolag äger 14,4 procent av aktierna i Opus. Det betyder att totalt 25 procent av Opus aktieägare i skrivande stund ställt sig bakom budet.

– Jag tror att bilbranschen genomgår en av de största förändringar vi sett sedan den startade för hundra år sedan. Vi står inför en enorm teknikutveckling – batteridriften gör till exempel att inga avgaskontroller behövs framöver – och det ger både utmaningar och möjligheter för Opus. Jag tror en finansiellt stark partner med gott rykte, som Searchlight Capital, kan vara till nytta för företaget i det här läget, säger Magnus Greko.

Magnus Greko är medgrundare och storägare i Opus. Bild: Bild: Lisa Thanner

Han var med och grundade Opus för snart 30 år sedan och har tidigare varit vd för bilbesiktningskedjan. Idag sitter han både i styrelsen och arbetar operativt med strategisk affärsutveckling i bolaget. Och det kommer han fortsätta med även om bolaget säljs.

- Jag kommer fortsätta arbeta i bolaget i någon form även framöver, säger Magnus Greko.

För att köpet ska gå igenom behöver dock 70 procent av aktieägarna tacka ja till budet.

Storägare tackar nej

Alla är dock inte positivt inställda till budet. På måndagsmorgonen meddelade Opus största ägare, brittiska RWC Asset Management, att de tycker budet är för lågt och därför tänker tacka nej, skriver Bloomberg News.

RWC sitter enligt Nyhetsbyrån Direkt på runt 20 procent av både kapital och röster i Opus.

– Var och får ha sin uppfattning, men jag tycker budet ger en fin uppsida åt våra aktieägare inklusive mig själv. Man måste sätta värderingen i relation till bland annat den skuldsättning på runt 1,5 miljarder som finns i bolaget idag. Totalt tycker jag budet är bra, säger Magnus Greko.

Om budet går igenom kan Greko och Hentschel sälja sina aktier för cirka 315 miljoner kronor. Vad Magnus Greko ska göra med pengarna är dock oklart i nuläget.

– Det har jag inte hunnit tänka på ännu. Jag ska nog amortera på lite skulder men utöver det har jag inga planer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.