Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nya jobbsiffror har presenterats för den amerikanska arbetsmarknaden. Arkivbild.

Amerikanska lönelyft bäddar för räntehöjning

De amerikanska jobben blir fler och lönerna ökar fortare än väntat. Det ökar sannolikheten för en snar ny räntehöjning för att kyla av ekonomin.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 201 000 personer under augusti jämfört med juli, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Det var mer än de 191 000 som ekonomkåren i snitt hade räknat med. I juli ökade sysselsättningen med 147 000 enligt reviderade siffror. Arbetslösheten låg kvar på 3,9 procent.

Men det som framför allt lär få amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att reagera extra, är löneökningarna. Den årliga löneökningstakten ligger nu på 2,9 procent, jämfört med 2,7 procent i juli. Det är den högsta takten sedan sommaren 2009.

Redan innan fredagens jobbsiffra räknade bedömarna med att Fed höjer styrräntan vid nästa räntemöte 25–26 september. Lönesiffran bara bekräftar det.

De starka arbetsmarknadssiffrorna visar också, enligt analytiker, på att det inledande handelskriget med omvärlden ännu inte har fått några direkt märkbara effekter, utan att de kraftiga bolagsskattesänkningarna fortfarande driver på den amerikanska ekonomin.