Amerikanska flygbolag följer Kinas krav. Arkivbild.
Amerikanska flygbolag följer Kinas krav. Arkivbild.

Amerikanska flygjättar viker sig för Kina

USA:s tre största flygbolag, American Airlines, Delta och United Airlines, anpassar sig till Kinas omstridda krav för hur Taiwan benämns som flygdestination. Därmed hoppas de undvika sanktioner från Peking.

ANNONS
|

Kina har gett utländska företag, som flygbolag, en frist till den 25 juli att ändra hur destinationen benämns. Kravet har kallats för "orwellskt nonsens" av Trumpregeringen. Men de amerikanska flygbolagen har ändå valt att anpassa sig till hur Kina vill att de skriver i sina bokningssystem och på webbsidor.

Skarp kritik från Taiwan

Anpassningen sker sedan Kina har infört en ny klausul i regelverket för utländska flygbolag som har verksamhet i Kina. Den möjliggör att tillstånd ändras eller dras tillbaka.

Taiwans utrikesdepartement riktar skarp kritik mot Kinas krav och anklagar landet för att utnyttja sin politiska makt för att på ett "oresonligt sätt" lägga sig i privata, internationella bolags verksamheter.

ANNONS

American Airlines talesperson Shannon Gibbon bekräftar att flygbolaget har valt att följa Kinas krav.

"Flygresandet är en global affär och vi rättar oss efter de regler som finns i länder vi verkar inom", skriver han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

SAS, med svenska staten som storägare, har tidigare i år anpassat sig till Kinas krav på hur destinationen benämns i flygbolagets bokningssystem – i likhet med europeiska flygbolag som Lufthansa, British Airways och Finnair.

Följer branschpraxis och regelverk

När en resa bokas på SAS hemsida heter det "Taipei, Taiwan, China" enligt flygbolagets presstalesperson Troels Karlskov.

"SAS följer alltid de internationella regelverken och branschpraxis som finns på området", skriver Karlskov i ett mejl till TT.

Han tillägger att beslut om hur destinationer benämns fattas efter samtal med myndigheter i berörda länder, oavsett vilket land det gäller.

SAS har inga flygningar till Taoyuan-flygplatsen utanför Taipei. Men bolaget flyger till och från Peking, Hongkong och Shanghai. På SAS hemsida går det också att boka resor till Taouyuan-flygplatsen om man flyger den sista sträckan med något av de flygbolag som SAS samarbetar med.

TT

Fakta: I praktiken självständig stat

Taiwan, öster om det kinesiska fastlandet, fungerar i praktiken som en självstyrande nation med huvudstad i Taipei, även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Folkrepubliken Kina har sedan 1949 gjort anspråk på öarna, som varit diplomatiskt isolerade sedan 1971.

Taiwan består av en huvudö med samma namn, de mindre ögrupperna Penghu (Pescadorerna), Kinmen (Quemoy) och Matsu samt diverse småöar. Till ytan är Taiwan ungefär som Jämtland.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS