Amerikanska bankjätten sparkar anställda – fejkade tangentbordsaktivitet

Den amerikanska banken Wells Fargo har sparkat flera anställda efter att det framkommit att de ”fejkjobbat”. En granskning visar att de ”simulerat tangentbordsaktivitet” så att det skulle se ut som att de arbetade fastän de inte gjorde det.

ANNONS
|

Mer än ett dussin anställda har sparkats från Wells Fargo efter att en granskning har visat att de fejkat sina arbetsinsatser på jobbet.

Enligt anklagelserna ska ha de anställda ha ”simulerat tangentbordsaktivitet som gav ett intryck av aktivt arbete”. Banken har inte velat gå in på detaljer hur detta har utförts, eller huruvida det varit personer som arbetat hemifrån som fejkat sin arbetstid.

"Wells Fargos anställda ska hålla den högsta standarden och (vi, red. anm.) tolererar inte oetiskt beteende", säger en talesperson för banken till Reuters.

Fler företag övervakar anställda

Forbes rapporterar att många företag, uppemot 60 procent, använder sig av någon form av övervakning – och då med särskilt fokus på sina distansarbetare. Distansarbete väntas dessutom bli vanligare under de kommande åren.

ANNONS

Under pandemin blev distansarbete något som många företag fick införa, i USA såväl som i Sverige. I dag har många återgått till arbete på plats på kontoret, men särskilt i USA har fler valt att hålla kvar i något slags hybridarbete.

Enligt BBC använder många företag övervakningstjänster som kan göra allt från att spåra tangenttryckningar och ens ögonrörelser, till att ta skärmdumpar och logga vilka platser som besöks.

Men i takt med att övervakningen blir allt mer sofistikerad, blir även verktygen som används för att kringgå den. Bland annat har tusentals särskilda ”musjigglers”, alltså verktyg som fejkar att man använder datorns mus trots att man inte gör det, beställts den senaste månaden via Amazon, uppger BBC.

LÄS MER:20 minuter – sedan hade bedragarna stulit Rolfs hela förmögenhet

LÄS MER:Mäklare lurade köpare och säljare – köpte bil för pengarna

LÄS MER:Investeringsbedrägerier ökar på sociala medier – sju tips för att skydda dig

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS