Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikansk jätte gör miljardaffär i Logistikfastigheter

Det västsvenska företaget Logistiskfastigheter Sverige säljer hela sitt fastighetsinnehav till den amerikanska jätten Prologis. Affären uppgår till 3,8 miljarder kronor.

Prologis köp av Logistikfastigheter för ett fastighetsvärde på 3,8 miljarder kronor uppges nå en ny rekordnivå i Sverige. Det handlar om stora byggnadskomplex anpassade för transport, lagring och logistik.

– Jag tycker det är fantastiskt. Det bekräftar att vi producerar fastigheter av yttersta kvalité som världens största aktör är intresserad av att köpa, säger Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige, samt vd i Bockasjö AB.

Bolaget Logistikfastigheter bildades 2016 av Bockasjö AB och pensionsbolaget Alecta. Att marknaden är stark har också påverkat tidpunkten för affären.

– I kraft av låg ränta och stort intresse efter just den här typen av tillgångsslag så har värderingarna ökat de senaste åren och kommit i kapp europeiska nivåer. Så vi såg en möjlighet att få bra betalt för det här, säger Joakim Hedin.

Affären omfattar 11 fastigheter på flera orter i Sverige, med en total uthyrningsbar yta på 295 000 kvadratmeter. I Göteborgsregionen säljs tre fastigheter på Hisingen, en i Landvetter och en i Partille. Några av hyresgästerna i logistikkomplexen är företag som Lindex, Schenker och Volvo Cars.

Bockasjökoncernen som har sitt säte i Borås kommer att fortsätta produktionen av logistikfastigheter.

– Vi kommer att färdigställa ytterligare tre fastigheter på cirka 75 000 kvadratmeter och vi har under produktion ytterligare cirka 60 000 kvadratmeter som ska bli klart under år 2020, säger Joakim Hedin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.