Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ambassadör i Saabmöte

Saabs långsiktiga finansiering har kommit ett steg närmare. Den kinesiska myndigheten NDRC har på provinsnivå godkänt Youngman och Pang Das investering i Saab Automobile. Samtidigt arbetar Vänersborgs tingsrätt med att registrera nära 900 konkursansökningar.

-Vi har fått godkännandet i dag, så processen flyter på, säger Anna Petre, chef för Saabs samhällskontakter, till P 4 Väst.

Nu väntas det ta ytterligare drygt en månad innan det kommer beslut på central nivå och sedan ska ytterligare två myndigheter säga sitt.

Det kinesiska departementet NDRC (Nationella utvecklings- och reformkommissionen) avgör vilka företag som ska få investera i utländska bolag.

Saabs överklagande om företagsrekonstruktionen skickas i dag vidare från Vänersborgs tingsrätt till hovrätten för Västra Sverige, förklarade tingsrätten i ett pressmeddelande på morgonen. Det var i förra veckan som tingsrätten avslog Saabs ansökan om rekonstruktion.

Vänersborgs tingsrätt arbetade på tisdagen för fullt med att registrera de 892 konkursansökningarna från medlemmar i Unionen och Ledarna som kom in i går.

På tisdagseftermiddagen meddelade Vänersborgs tingsrätt att konkursförhandlingarna kommer att hållas måndag den 26 klockan 9, uppger TTELA på nätet.

Först efter förhandlingen kan tingsrätten fatta beslut om Saab Automobile och dotterbolaget Saab Powertrain ska försättas i konkurs. Konkursbeslutet är en förutsättning för att den statliga lönegarantin börjar gälla.

Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer med runt 500 medlemmar och IF Metall med cirka 1 500 medlemmar valde att avvakta när Unionen och Ledarna i måndags lämnade in nästan 900 konkursansökningar. De vill i stället invänta besked från hovrätten om det trots allt kan bli en rekonstruktion.

-Vi står fast vid vår ståndpunkt, säger Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab. -Men vi tar ny ställning varje dag.

IF Metalls lokala klubb har pratat med medlemmar under dagen och med något enstaka undantag så vill alla vänta.

-I morgon borde hovrätten säga hur lång processen blir och när vi vet mer får vi ta nya beslut, säger Lars Anckarfjäll, pressombudsman på IF Metall.