Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda på Amazons lager utanför Madrid har gått ut i en tvådagarsstrejk.

Amazonanställda strejkar på Black Friday

Tusentals anställda hos näthandelsjätten Amazon i Europa har gått ut i strejker och demonstrationer på den för handeln betydelsefulla readagen Black Friday. Aktionerna är en protest mot vad många anser är urusla arbetsförhållanden.

I Tyskland och Spanien har anställda strejkat, och demonstrationer och andra sympatiaktioner har hållits i Italien och Storbritannien, enligt fackorganisationen Uni Global Union som uppskattar antalet deltagare till 2 600 personer.

Enligt den fackliga organisationen prioriterar näthandelsjätten snabba leveranser framför de anställdas säkerhet. Långa arbetsdagar, tuffa arbetsscheman och det allt snabbare tempot leder enligt arbetarna till att många drabbas av förslitningsskador och fackets krav på förbättringar ignoreras.

- Leverans nästa dag borde inte leda till livslång smärta för de anställda, säger Christy Hoffman, ordförande för Uni Global Union.

Strejkar 24 timmar

På Amazons logistikcenter i tyska Bad Hersfeld och Rheinberg strejkar omkring 620 anställda för högre löner och bättre arbetsförhållanden. Det tyska fackförbundet Verdi har uppmanat sina medlemmar att strejka i 24 timmar, skriver Reuters.

Enligt Amazon berör strejken bara en mindre del av de anställda och kommer inte att påverka kundernas beställningar.

På Amazons största lager i Spanien, i San Fernando de Henares utanför Madrid, strejkar anställda både på fredagen och på lördagen. Enligt facken berör strejken mellan 85–90 procent av de anställda, en siffra som Amazon Spanien tillbakavisar. Enligt bolaget arbetar majoriteten fortfarande.

Kräver bättre löner

En anställd på Amazon i Tyskland har en ingångslön på cirka 11 euro i timmen, motsvarande cirka 114 kronor och tjänar i genomsnitt 2 397 euro i månaden efter två år. De anställda kräver att lönerna höjs, men enligt facket vägrar Amazon att delta i kollektiva löneförhandlingar, rapporterar Bloombergs.

"Det är bra jobb med konkurrenskraftiga löner, fullständiga förmåner, och innovativa utbildningsprogram", lyder ett uttalande från Amazon.

Också i Minnesota i USA planerar en grupp arbetare en protest mot Amazon i december.