Aluminiumkorken börjar ta skruv

ANNONS
|

Ska vinflaskorna i framtiden nödvändigtvis förslutas med den traditionella korken, gjord på korkekens bark, eller ska man övergå till den än så länge ovanliga skruvkorken av aluminium?

Det är den stora frågan, som många franska vinproducenter tampas med och som givetvis även debatteras passionerat i pressen.

Reaktionerna för och emot är många och särskilt engagerade är skruvkorkens motståndare.

- Vinet förvaras bättre med en tillslutning bestående av korkekens bark. Den får vinet att mogna på ett mer tillförlitligt vis än i en flaska med skruvkork, förklarar Jean-Marie Aracil på Organisationen för korkfabrikanter.

ANNONS

Han understryker även att kork är ett nobelt material. Och vem vill ersätta dess mysiga "plopp", när korken dras ut ur flaskan?

Bruno de Saizieu, försäljningschef på kanadensiska Alcan Packaging Capsules, menar dock att vinkvalitén aldrig kan bli förstörd i en flaska med skruvkork.

Än så länge är den traditionella korken utan tvekan störst på marknaden. Förra året användes kork till cirka 15,3 miljarder vinbuteljer runt om i världen. Därnäst kommer plastkorkar som användes till 2,4 miljarder vinflaskor med enkla vinsorter.

Även om skruvkorken av aluminium "bara" användes till 1,4 miljarder flaskor totalt under förra året, så fördubblas produktionen vartannat år.

I Australien och på Nya Zeeland är redan en majoritet vinflaskor försedda med skruvkork, och amerikanska "vingurun" Robert Parker har sagt att inom tio år kommer korken av ekbark förmodligen att vara ersatt med skruvkorken.

- När Parker kommer med utlåtanden får det stor genomslagskraft, även i den franska vinvärlden. Det får många att inse att det är en revolution på gång, säger Jean-Marie Aracil och tillägger att det skapar oro i branschen.

Portugal är det land som producerar mest kork av ekbark i världen. I Frankrike finns det över 1 700 personer som arbetar i branschen, och de vill inte förlora sina jobb. Skruvkorksbranschen sysselsätter ungefär 500 personer i landet.

ANNONS

Men det finns även andra orsaker till att många fransmän ogillar skruvkorken.

- Det har med vanor och traditioner att göra, förklarar ekonomiredaktören Mathieu Deslandes på dagstidningen Le Parisien.

Deslandes tror dock att snabbköpen kommer att föreslå mer och mer aluminiumkorkar, och det kommer att få den andelen att öka avsevärt. Men inom ett område kommer skruvkorken ha svårt att vinna terräng.

- I många länder är det en konst att dricka vin, säger Deslandes. Man dricker det för den goda smakens skull. Då bör man veta att riktigt fina viner enbart kan åldras i flaskor försedda med kork av ekbark.

Gammal teknik

ANNONS