Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storägaren Stena Adactum och riskkapitalbolaget Altor har lagt ett bud på säkerhetsbolaget Gunnebo värt nästan 1,8 miljarder. Arkivbild.
Storägaren Stena Adactum och riskkapitalbolaget Altor har lagt ett bud på säkerhetsbolaget Gunnebo värt nästan 1,8 miljarder. Arkivbild. Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Altor och Stena lägger bud på Gunnebo

Stena Adactum, som är en del i Stena-sfären, och riskkapitalbolaget Altor Fund Manager lägger bud på det Göteborgsbaserade säkerhetsbolaget Gunnebo. Värdet uppgår till över 1,7 miljarder kronor.
Aktien rusade med över 32 procent på Stockholmsbörsen efter budet.

Samtidigt varnar Gunnebo för negativa covid-19-effekter på både resultat och försäljning under återstoden av året.

Altor Fund Manager och storägaren Stena Adactum AB lägger ett bud på 25 kronor per aktie på börsnoterade Gunnebo.

Budet kommer formellt från GB Holdco AB, med de två budgivarna bakom sig.

– Stena Adactum har varit en engagerad ägare i Gunnebo sedan 2000, och vi ser att det finns fortsatt intressanta möjligheter för bolaget. Vi är övertygade om att Gunnebo kommer att kunna genomföra den fortsatta utvecklingen av sin verksamhet bäst i privat ägande av oss och Altor i ett starkt och aktivt partnerskap, säger Martin Svalstedt, vd för Stena Adactum, i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Börsen inleder veckan uppåt

Budets värde över 1,7 miljarder

Gunnebo, med basen i Göteborg och med 4 200 anställda, är noterat på Stockholmsbörsen. Gunnebos styrelse rekommenderar ägarna att säga ja till budet.

Aktien rusar på börsen efter att nyheten offentliggjorts.

Värdet på budet uppgår till cirka 1 769 miljoner kronor, vilket innebär en premie på 33 procent jämfört med fredagens stängningskurs för Gunneboaktien.

I samband med budet redovisar Gunnebo en preliminär finansiell rapport för juli–augusti 2020, enligt vilken bolaget gjorde ett rörelseresultat på 6 miljoner kronor. Det kan jämföras med 32 miljoner kronor under motsvarande månader i fjol.

Nettoomsättningen föll till 624 miljoner, från 857 miljoner kronor, medan orderingången nästan halverades till 594 miljoner, från 1 027 miljoner kronor, enligt rapporten.

LÄS MER: Här är Göteborgsbolagen som fått mest i krisstöd

LÄS MER: Så mycket fick Volvo-bolagen av permitteringsstödet

Räknar med mindre tapp under tredje och fjärde kvartalet

För tredje kvartalet räknar Gunnebo med att försäljningen ökar med 3–5 procent jämfört med andra kvartalet, vilket innebär en nedgång med 25–30 procent jämfört med tredje kvartalet 2019.

Fjärde kvartalet ser något bättre ut än tredje kvartalet, enligt Gunnebo.

"I jämförelse med motsvarande kvartal 2019 väntas dock såväl försäljning som rörelseresultat bli väsentligt lägre på grund av fortsatt negativ påverkan av covid-19 på ett flertal viktiga huvudmarknader", skriver bolaget.

LÄS MER: Bilia går som tåget under corona - rusar på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.