Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Teknikåret 2019 drar igång med konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas. Bild från förra årets mässa.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allt ljus på elektroniken i glammiga Vegas

5G, AI och vikbara skärmar kommer att vara i fokus när teknikåret drar i gång med den ljusstarka Consumer Electronics Show i Las Vegas i veckan.

Det är lätt att hemfalla åt generaliseringar när det kommer till stora teknikmässor. För de allra flesta normalkonsumenter handlar det om mindre förbättringar och uppdateringar av konsumentelektroniken eller som i fallet med tv-apparaterna, mest större. Men det betyder inte att lanseringarna saknar intresse bland de specialintresserade eller att det trots allt kan dyka upp någon helt oväntad överraskning som får många att lyfta på ögonbrynen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mässornas problem

CES dras dock med samma problem som flera andra teknikmässor som till exempel mobilmässan i Barcelona eller CES motsvarighet IFA i Berlin. Många av de stora tillverkarna väljer att inte lansera sina nya topprodukter på mässorna eftersom de då riskerar att försvinna i bruset, utan satsar i stället på egna påkostade lanseringar med inbjudna journalister och direktsändningar på nätet. Bilbranschen har för övrigt samma problem med sina mässor.

Men de kommande dagarna presenterar 4 500 bolag sina nyheter i Las Vegas, så det bör finnas något för alla. Enligt facktidningarna kommer stort fokus att ligga på artificiell intelligens (AI) med röststyrda assistenter som snart flyttar in i både tv-apparater och hörlurar. Vikbara skärmar kommer också att bli stora nyheter under 2019, inte bara telefoner utan också även i laptops och surfplattor. Samsung och LG är båda på gång med vikbara telefoner, men det är oklart om de kommer att presenteras i Las Vegas eller om de dyker upp i Barcelona till våren.

Mycket 5G

5G och smarta hem har det pratats om i flera år, men 2019 blir året då de första kommersiella 5G-näten kommer i drift, så det blir säkert många nyheter om ny mobilteknik från Las Vegas. Kanske presenteras den första telefonen med 5G-chip, men det borde bara hetsa upp riktiga tekniknördar. 5G är och förblir nästan uteslutande en teknik för industrin och för operatörerna som kan sänka sina kostnader för kundernas ständigt ökande datakonsumtion.

Det finns dock undantag. På längre sikt, när 5G-näten byggts ut och täcker områden som i dag inte har fiber, kan tekniken bli intressant för många hushåll. 5G kommer också att bli avgörande för bilindustrins utveckling av självkörande bilar och flera tillverkare kommer säkert att visa upp ny teknik på CES.