Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Konsekvenserna kan bli kostsamma för den utlandspensionär som ångrar sig och vill flytta hem igen, säger Ann-Sofie Barnevik Andersson.

Allt fler vill pensionera sig utomlands

Sol, värme och lägre skatt lockar allt fler svenskar att pensionera sig utomlands. Men Ann-Sofie Barnevik Andersson, skatteexpert på KPMG, varnar för att flytta utomlands enbart av skatteskäl. – Om man ångrar sig kan det bli kostsamt.

Hur ser intresset ut för att pensionera sig utomlands?

– Det är absolut fler som pratar om det i dag än för tio år sedan. Vi reser mer och intresset för att köpa hus utomlands är mycket större. Och när fler flyttar ger det nog också ringar på vattnet. Sedan är det långt ifrån alla som pratar om det, som också sätter planen i verket.

Om man funderar på att pensionera sig utomlands, vad behöver man tänka på?

– Först tycker jag att det är viktigt att säga att man aldrig ska pensionera sig utomlands enbart av skatteskäl. Du bör fråga dig om du verkligen vill bo utomlands och om du har för avsikt att göra det under en längre tid. Sedan kan det vara bra att förvissa dig om att du hamnar på ett bra ställe, genom att till exempel resa till den plats du tänkt flytta till ett par gånger och bilda dig en uppfattning av den innan du beslutar dig för att flytta. Det här är ett väldigt stort beslut så det är viktigt att fundera igenom det ordentligt och veta vad man ger sig in på.

Om man har tänkt igenom det hela och bestämt sig för att flytta, vad är nästa steg?

– Jag rekommenderar att man alltid tar kontakt med en skatterådgivare i det land man tänkt flytta till för att ta redo på vad som gäller där. Det kan även vara bra att få hjälp från en skatterådgivare i Sverige. Sverige har skatteavtal med de flesta länder, men de kan se väldigt olika ut. Det är också bra att ta reda på om man till exempel behöver en privat sjukvårdsförsäkring i det nya landet och vilka regler landet har kring exempelvis arvsskatt och förmögenhetsskatt. Vi har inte den typen av skatter i Sverige men det finns många länder som har det, vilket gör att man kan få en otrevlig överraskning.

Vad är kriteriet för att överföra beskattningen av pensionen till det nya landet?

– Man ska vara skriven och stadigvarande bosatt i det landet. Du kan också behöva släppa din så kallade väsentliga anknytning till Sverige, alltså sådana kopplingar som gör att du fortfarande anses skattskyldig här. Det finns ingen tydlig definition av vad detta innebär, utan det är en samlad bedömning som görs. Du behöver till exempel göra dig av med din svenska bostad, att hyra ut den räcker inte. Att bara flytta ”på pappret” finns inte, man ska ha en genuin avsikt att faktiskt göra det. Det finns även stora skillnader mellan olika länder. I vissa länder räknas du inte som skattemässigt skriven där förrän du har bott där ett helt kalenderår. Det finns även exempel på länder där det inte räcker att du bor där, du behöver även föra över pengarna till ett konto i det landet för att pensionen ska beskattas där, annars kan beskattningsrätten till och med gå tillbaka till Sverige. Därför är det bra att få hjälp av en skattekunnig rådgivare vid en flytt.

Finns det några länder som är mer förmånliga att flytta till än andra, rent skattemässigt?

– Många skatteavtal innebär att det bara är det nya hemvistlandet som får beskatta tjänstepensionen och de flesta länder har en lägre skattesats än Sverige. Men Portugal är ett land som sticker ut lite extra. Utländska medborgare som bosätter sig där stadigvarande kan ansöka om en särskild status, non habitual resident, som innebär att du inte blir beskattad alls på din tjänstepension. Den allmänna pensionen beskattas däremot ofta i Sverige även om du flyttar utomlands.

Om man pensionerat sig utomlands och vill flytta hem igen, vad kan konsekvenserna bli?

– Om du ångrar dig för snabbt kan det bli kostsamt eftersom du kan bli skattskyldig i Sverige för den tid som du bodde utomlands. Vissa tjänstepensionsavtal innebär till exempel att man kan plocka ut hela pensionsbeloppet under en ganska kort tid, exempelvis en femårsperiod. Då handlar det ofta om stora summor. Om du gör det och sedan väljer att flytta hem efter en kort tid kan du riskera att bli väldigt högt beskattad. Mitt bästa tips är därför att tänka igenom hur du vill ha det som pensionär och inte flytta utomlands enbart av skatteskäl.

Läs också: Göteborg satsar på ökad pensionskoll

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.