Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbudet av fritidshus ökar i Sverige, enligt nätmäklaren Hemnet. Arkivbild.

Allt fler stugor och torp till försäljning

Antalet fritidshus ute till försäljning ökade för första gången på flera år under senvåren och sommaren, enligt statistik från nätmäklaren Hemnet.

- Enligt mäklarna går det trögare, vilket de menar beror på bankernas mer restriktiva kreditgivning och amorteringskrav, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Under maj till och med juli lades över 5 400 nya fritidshusannonser ut runt om i Sverige. Det är en ökning med nästan en tiondel jämfört med samma period i fjol.

Det bredare utbudet är ett trendbrott på den svenska fritidshusmarknaden. Sedan 2014 har antalet stugor, torp och andra fritidsbostäder ute till försäljning stadigt minskat, vilket nådde sin kulmen i fjol med 4 922 annonser under juni månad. Det kan jämföras med tio procent fler (5 435) fritidshus på Hemnets sajt under samma månad i år.

- En förklaring är att utbudet ökar på grund av att försäljningstiderna blir längre. Sannolikt går det trögare nu, säger Staffan Tell.

Ett exempel på det är fritidshusmarknaden i Stockholm där antalet nytillkomna annonser låg stilla under perioden jämfört med i fjol. Men samtidigt minskade antalet genomförda affärer med 9 procent, vilket i juli gav ett ökat utbud på över 20 procent mot samma månad ett år tidigare.

För Sverige som helhet ökade antalet sålda fritidshus i Sverige under maj–juli med 2 procent.