Sparkonto är fortfarande den vanligaste sparformen, men svenskarna anser att fonder är bäst för ett långsiktigt sparande. Arkivbild.
Sparkonto är fortfarande den vanligaste sparformen, men svenskarna anser att fonder är bäst för ett långsiktigt sparande. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler män sparar i fonder

ANNONS

Fler sparar i fonder, enligt Fondbolagens förenings undersökning. Av 1 001 intervjuade svenskar har 70 procent ett privat fondsparande. Det är en ökning med fem procentenheter sedan den senaste undersökningen 2018.

Och det är männen som står för en majoritet av ökningen – andelen kvinnor som fondsparar privat har stigit med en procentenhet. Trots att sparkonto är den absolut vanligast sparformen, som 87 procent av svenskarna använder sig av, är fonder den sparform som flest anser vara bäst för ett långsiktigt sparande.

"Att spara i fonder är mer populärt än på länge. En del av förklaringen kan vara att fonder ger den enskilda spararen automatisk riskspridning från första kronan. Och i ett läge där världsutvecklingen känns osäkrare än vanligt är det a och o att sprida risker både över marknader och tid”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS