Koppel på rad utanför ett av rummen på Hyllie hundcenter utanför Malmö.
Koppel på rad utanför ett av rummen på Hyllie hundcenter utanför Malmö.

Allt fler hunddagis – men köerna är långa

Omsorgsbranschen för husdjur växer och omsätter nu en miljard. Men även om allt fler hunddagis öppnar finns inga tecken på ett mättat behov.

ANNONS
|

Det är hundar i varje rum inne på Hyllie hundcenter utanför Malmö. Här har ägare Emma Norman och hennes personal drygt 40 dagishundar – allt från små som Jack Russell till lite större som Labrador och Boxer. Dagiset är i princip fullt, men trots hög efterfrågan väljer Emma Norman – till skillnad från många andra – att slopa kösystem.

- Alla hundar funkar inte på dagis, så vi vill välja ut rätt individer eftersom vi vill ha ett harmoniskt dagis, säger hon.

ANNONS

Omsätter en miljard

Enigt lagen får hundar inte lämnas ensamma en hel dag. Svenska Kennelklubben rekommenderar max fem timmar för en vuxen hund – något som troligen bidragit till en växande omsorgssektor för husdjur, säger Ulf Uddman, ordförande för Djurbranschens Yrkesnämnd, som undersökt branschens tillväxt.

När nämnden undersökte branschen 2016 hittades runt 1300 hunddagis och pensionat i hela landet.

- Om man jämför mellan åren 2011 och 2016 såg vi en 30-procentig ökning av antalet företagare. Omsättningen i branschen är en miljard, och omfattar 4000 hel- eller deltidsanställda.

Köer på många håll

TT har varit i kontakt med nio olika hunddagis från Malmö till Kalmar, Stockholm, Uppsala, Göteborg, Sundsvall och Örebro. Inget av dem har lediga platser. Storleken på köerna varierar från 10 ända upp till 200 hundar – och gäller det en hanhund i storleken större är det genomgående svårt att få plats överhuvudtaget.

Fullt med väntelista och hundar i kö har också Susanne Holmene i Kista som driver franchisekedjan Rasta Hunden sedan flera år.

- Oh ja, jag har haft de som stått ett par år i kö, berättar hon för TT.

ANNONS

"Prioriterar djuren"

På Hyllie hundcenter nosar en golden retriever lugnt runt i gruset i sällskap med en nyfiken mops. Det har blivit dags för aktivering och lek i den inhägnade rastgården. Emma Norman samlar en grupp hundar och berättar om sina planer på att bygga ut.

- Det är bra för hundarna att de slipper ligga hemma och ha tråkigt.

TT: När är branschen med hunddagis mättad?

- Kanske när det blir lågkonjunktur igen och folk tycker att det börjar kännas i kassan. En plats här kostar 2900 kronor, och det är mycket för en del djurägare, det kan jag förstå. Men de prioriterar djuren.

TT

Fakta: Det här gäller för hunddagis

Du måste ha tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva hunddagis, hundpensionat eller liknande – om du tar emot fyra eller fler hundar mot betalning. Både enskilda personer och föreningar, kooperativ eller företag kan söka tillstånd.

Lokalerna där djuromsorg ska bedrivas ska godkännas av länsstyrelsen. Det finns regler som rör minsta godkända storlek på utrymmen där hundarna ska vistas.

Tillstånd behövs också om du ska driva ett omplaceringshem och tar emot fyra eller fler hundar i syfte att förmedla dem till nya hem.

Dessutom krävs att den som öppnar ett hunddagis eller liknande ska ha utbildning om hundar eller erfarenhet som motsvarar utbildningen. Utbildningen ska bland annat ha gått igenom hundars beteende, djurskyddslagstiftningen, raskunskap och smittspridning.

Källa. Jordbruksverket

ANNONS