Allt fler hot mot a-kasseanställda

ANNONS
|

- Det rör sig om dödshot mot våra anställda och deras familjer. Den typen av hot kommer från frustrerade medlemmar som på grund av den hårda arbetsbelastningen har fått vänta länge på besked, och sen får de reda på att de kanske inte längre är berättigade till ersättning - eller att de har fått den kraftigt sänkt. Då går ilskan ut över handläggarna, säger Harald Petersson, kassachef på Handels.

Efter förra årets dödshot har situationen ytterligare förvärrats för personalen i samband med de senaste förändringarna i ersättningsnivåerna (från 5 mars). Hot och stress är vardag för handläggarna, enligt Birgitta Lanér, ordförande för a-kassornas samorganisation.

ANNONS

- Personalen får ta hand om oroliga och arga medlemmar som drabbas av sänkta ersättningar. Det har bland annat lett till att hoten mot handläggarna har ökat.

Dessutom innebär den ökade administrativa belastningen efter förändringarna i systemet mycket övertid på kvällar och helger för personalen, vilket sliter ännu mer.

- Vi befinner oss i en extrem övertidssituation som började redan under jul- och nyårshelgerna och som sedan har fortgått hela januari och februari, konstaterar Harald Petersson.

Både Birgitta Lanér och Harald Petersson är övertygade om att många av problemen hade kunnat undvikas om de hade fått längre tid på sig för den administrativa omläggningen.

- När vi har framfört synpunkter till arbetsmarknadsdepartementet har det tolkats som en protest mot förändringarna, men det handlar enbart om att det behövs mer tid, säger Birgitta Lanér.

Med mer tid skulle man även haft möjlighet att jobba igenom det nya dataprogrammet för handläggningsärenden som nu ska tas i bruk. Enligt Harald Petersson, som utöver chefspositionen på Handels även är ordförande i teknikutskottet på a-kassornas samorganisation, skulle de behövt ett halvår istället för två månader för att få fram ett nytt fungerande dataprogram som är anpassat efter förändringarna.

- Vi har inte haft möjlighet att testa programmet på större volymer. Nu vet vi inte om det håller för så hög belastning. Plus att vi inte har hunnit få med alla regeländringarna i dataprogrammet, säger Harald Petersson och förklarar att bristerna i programmet leder till att handläggarna kommer tvingas göra mycket mer arbete manuellt.

ANNONS

- Därmed ökar återigen stressen hos både handläggare och medlemmar.

Nytt sedan 5 mars

ANNONS