Allt färre unga med i a-kassa

ANNONS
|

Andelen ungdomar som går med i en a-kassa har minskat kraftigt sedan avgifterna höjdes 2007. Knappt tre av tio unga under 25 år valde i fjol att gå med i en a-kassa.

2006 var den siffran nästan sex av tio, 57 procent, enligt siffror som arbetsförmedlingen tagit fram på begäran av SVT:s Rapport.

-Ungdomar var överrepresenterade när 500 000 försvann mellan åren 2006 och 2008, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Bakom raset låg, förutom att många hoppade av när det blev dyrare, också att många aldrig gick med, runt 150 000, enligt Ödebrink. Och av dem var många unga.

Högre avgifter och krångliga regler som gör det svårt att förutse om den enskilde ska få någon ersättning ur a-kassan är huvudförklaringarna.

ANNONS
-Avgiften är hög och det är svårt att veta om man får något, sammanfattar Ödebrink.

Unga har ofta osäkrare anställningar och för dem är det extra svårt att veta om det trillar ut några pengar ur arbetslöshetsförsäkringen vid arbetslöshet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar att många a-kasseavgifter är nere på nivåer som de låg på när den nuvarande regeringen höjde avgifterna.

-Jag tror att det är en informationsfråga. Man måste förklara bättre vilken nytta man kan ha av a-kassan, säger statsministern.

Statsministern tror att många ungdomar inte tror att de uppfyller de villkor som ställs för att få ersättning.

Utbetalningarna av socialbidrag har ökat med runt 25 procent de senaste två åren och en stor del av ökningen förklaras av att fler unga får ekonomisk hjälp av kommunerna i takt med att arbetslösheten har ökat.

Ungefär 40 procent av socialbidragen är förknippade med arbetslöshet och en fjärdedel av dessa bidragstagare är inte med i a-kassan, enligt Leif Klingensjö, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

-Det är främst två grupper som inte får a-kassa, det är de unga och de som är nyanlända till Sverige. Och det beror på att de aldrig varit inne i systemet, säger han.

Men det går inte att säga att det finns en koppling mellan att fler unga får socialbidrag på grund av de frivilligt avstår att vara med i en a-kassa, enligt Leif Klingensjö. Det är snarare så att det är svårt att få ut ersättning ur a-kassan för unga med många tillfälliga, korta anställningar. Då återstår bara socialbidrag för många.

ANNONS