Allras vd häktad

Utredningen om pensionsbolaget Allra har gått in i en ny fas. Vd Alexander Ernstberger har häktats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Även en annan hög chef häktades också. Däremot har den person som först häktades i härvan släppts.

ANNONS
|

Iklädd en grön T-tröja och försedd med handfängsel fördes Alexander Ernstberger in i rättssalen. Efter flera timmars förhandling bakom stängda dörrar meddelade tingsrätten att han häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, brott som enligt åklagaren har begåtts under 2012.

- Tingsrättens beslut var väntat. Bevisläget har stärkts, säger kammaråklagare Thomas Hertz till journalister utanför rättssalen.

ANNONS

Tingsrätten ser risk för att Ernstberger förstör viktiga bevis i utredningen. Men rätten håller inte med åklagaren att det råder flyktrisk, att Ernstberger ska lämna landet.

Förundersökningen är belagd med sekretess, vilket gör att både advokat och åklagare är fåordiga. Men det är en komplicerad utredning som rör väldigt många personer och väldigt mycket material, konstaterar Thomas Hertz.

Blåst sparare?

31-årige Ernstberger är tillsammans med ytterligare en person huvudägare i Allra. Bolaget misstänks ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer. Det handlar om mycket pengar: 242 miljoner kronor anser Pensionsmyndigheten att Allra ska betala.

- 242 miljoner är en av de högre summorna vi har sett i modern tid i Sverige, som har varit föremål för förmögenhetsbrott, säger Thomas Hertz.

Tingsrätten beslutade om kvarstad på just den summan. Det är pengar som ska säkras i väntan på en eventuell dom längre fram.

Men Alexander Ernstberger anser att han är helt oskyldig till brott.

- Han är givetvis besviken över att bli häktad. Men jag är nöjd med det som har förts fram. Förundersökningen kommer att föras framåt och då är jag övertygad om att vår tid kommer att komma, säger hans advokat Slobodan Jovicic.

ANNONS

"Inte fejk eller fusk"

Allras vd var inte ensam om att häktas. Tingsrätten beslöt också att häkta Olle Marcusson. Han var vd för Allras fondbolag i Luxemburg, och innan det vd för Oak Capital, det bolag som Allra gjort några av de affärer som står i centrum för brottsutredningen med. Brotten som Marcusson misstänks för ska ha begåtts under 2011 och 2012.

Marcusson misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Också han nekar till brott. Men enligt Marcussons advokat PerE Samuelson har åklagaren dragit alltför långtgående slutsatser utifrån det material som finns.

- Att någon häktas i Sverige är ingen värdemätare på om någon är oskyldig eller skyldig. Det här är fråga om riktiga affärer, ärligt förtjänad provision. Allt eftersom tiden kommer, så kommer vi att få möjlighet att syna åklagarens kort. När vi har gjort det så kommer folk att se att det inte är något fejk eller fusk i de här affärerna, säger Samuelson.

Däremot har den tidigare chef i Allra, som häktades i slutet av september, släppts. Åklagaren anser att det räcker med ett reseförbud för mannen, som även han förnekar brott.

ANNONS
TT

Fakta: Allra

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS