Den friande domen mot Allra duger inte, tycker Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.
Den friande domen mot Allra duger inte, tycker Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr. Bild: Henrik Montgomery/TT

Allradomen överklagas: "Orimligt för sparare"

Pensionsmyndigheten sätter klackarna i marken och överklagar den friande domen mot fondbolaget Allra. Myndigheten vill att pensionsspararna ska få tillbaka sina förlorade pengar.

ANNONS
|

Samtidigt som Pensionsmyndigheten meddelar att man tänker överklaga tingsrättens friande dom mot fondbolaget Allra, ifrågasätter myndighetens generaldirektör Daniel Barr i en debattartikel i DN om det överhuvudtaget är rimligt för fondsparare att placera sina pengar i värdepappersfonder i framtiden.

– Kraven på den enskildes förmåga att bedöma pålitligheten hos fondbolagen blir orimligt hög, skriver Daniel Barr.

Pensionsmyndigheten gör en annan bedömning än tingsrätten om hur bevisningen i Allra-fallet ska värderas och hur de rättsliga frågorna ska bedömas.

– Det är ett av skälen till att vi vill att hovrätten prövar målet, skriver Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson, i en kommentar till överklagandet.

ANNONS

– Vårt fokus är att pensionsspararna ska få tillbaka de pengar de har gått miste om. Vi menar att transaktionerna som prövats i målet har gjorts för Allra-företrädarnas vinning och inte i pensionsspararnas intresse, konstaterar hon.

Det var i januari som fondbolaget Allra friades från brottsmisstankar i tingsrätten, och slapp betala ett skadestånd på 170 miljoner kronor.

Stoppades av ppm-systemet 2017

Allra förlorade sina avtal att sälja fonder via premiepensionssystemet 2017, när Pensionsmyndigheten skärpte regelverket och tvingade alla ppm-fonder att ansöka om nya avtal.

Då hade premiepensionsspararna redan haft problem med Allra i flera år.

Fondbolaget Allra började misstänkas för oegentligheter redan för fem år sedan.
Fondbolaget Allra började misstänkas för oegentligheter redan för fem år sedan. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Redan under hösten 2015 hade sparare börjat ringa Pensionsmyndigheten och berättade om att de kände sig bedragna av aggressiva telefonförsäljare.

Pensionsmyndigheten gjorde en stor utredning av flera ppm-fonder och kunde konstatera att det förekommit tveksamma transaktioner i ett relativt stort antal fonder.

– Vissa av dem hade enligt vår bedömning endast genomförts för att berika ägarna på bekostnad av pensionsspararna, andra hade gjorts för att komma runt Pensionsmyndighetens rabattstruktur, vilket också drabbar pensionsspararna eftersom rabatterade fondavgifter ska återföras till spararnas konton, skriver Daniel Barr.

LÄS MER:Allra-målet: Gjorde medvetet dåliga affärer

LÄS MER:Allras vd: Vi gav bara råd om investeringar

Vid den tidpunkten kunde Pensionsmyndigheten inte ingripa, eftersom alla fonder som stod under tillsyn inom EU-rätten hade rätt att vara med på fondtorget.

Åtalades på flera punkter

Men efter att regering och riksdag genomförde en snabb lagändring kunde tryggheten förbättras något för pensionsspararna. Regelverket skärptes och det infördes också ett förbud mot telefonförsäljning av premiepensionsfonder.

ANNONS

Samtidigt försökte Pensionsmyndigheten återvinna så mycket pengar som den kunde från fondbolag som Allra och Falcon.

Fyra nyckelpersoner i Allra, däribland vd:n Alexander Ernstberger, åtalades för flera brott i samband med pensionsaffärerna. Bland åtalspunkterna fanns grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott. Samtliga nekade till brott – och samtliga friades av tingsrätten.

Detta kommer att leda till helt orimliga krav på den enskilda pensionsspararen, menar Daniel Barr.

– Pensionsspararen skulle i så fall själv behöva bedöma fondförvaltarnas vandel innan han eller hon väljer fonder, skriver han.

Åklagaren i Allra-målet har också överklagat den friande domen.

LÄS MER:Här är 00-talets största pensionsskandaler

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS